Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.10.2020 14:47
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković primila u posjetu ambasadoricu Republike Slovenije Zoricu Bukinac

Ministrica Turković i ambasadorica Bukinac razgovarale su 13. oktobra 2020. godine o bilateralnim odnosima dvije zemlje i saradnji unutar multilateralnih organizacija.

Sagovornice su razmijenile informacije o mogućnostima razmijene gostovanja umjetnika u obje zemlje. Ministrica Turković je iskazala želju da se u povodu 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma i mira u Bosni i Hercegovini, u zemljama regiona upriliče umjetnički programi, koji bi bili prilagođeni zahtjevima borbe protiv globalne pandemije.

Ambasadorica Bukinac je na sastanku informirala o kandidaturi slovenskog predstavnika za jednu od čelnih funkcija u Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

Ministrica Turković je istaknula da je i bosanskohercegovačka predstavnica u OSCE-u Dunja Mijatović dokazala da ova regija ima jako dobre predstavnike u ovoj organizaciji. Istaknula je da je OSCE važna organizacija vrlo potrebna regiji što se i pokazalo nedavnom eskalacijom sukoba u Nagorno-Karabahu. Naglasila je da je važno što prije izvršiti imenovanja na sve četiri glavne pozicije u Organizaciji, po mogućnosti prije sastanka Ministarskog vijeća OSCE u decembru.

Tokom susreta je razgovarano i o razmijeni posjeta na svim razinama između dvije zemlje u cilju unapređenja bilateralnih odnosa.