Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
15.9.2020 19:38
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković primila u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Francuske Guillaumea Roussona

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković primila je 15. septembra 2020. godine u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Francuske Guillaumea Roussona.

Tokom susreta, konstatovano je da su odnosi između dvije zemlje odlični i da nisu opterećeni otvorenim pitanjima, te je izraženo opredjeljenje za dalje jačanje saradnje i sveukupnih odnosa.

Ambasador Rousson je zahvalio ministrici Turković za saradnju tokom svog diplomatskog mandata u BiH i iskazao uvjerenje da će se dobri bilateralni odnosi BiH i Francuske nastaviti uspješno razvijati. Svjestan poteškoća sa kojim se BiH suočava, dijelom i zbog složenog institucionalnog sistema, istakao je kako je veći optimista danas na odlasku iz BiH nego što je bio tokom dolaska. Raduje ga činjenica da u BiH postoji konsenzus oko europskog puta. Francuska će nastaviti podržavati europski put BiH i pažljivo pratiti ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Ambasador Rousson je također informisao ministricu Turković da će u Francuskoj uskoro biti okončane unutrašnje procedure vezano za potpisivanje Sporazuma o proširenju aktivnosti Francuske razvojne agencije (AFD), nakon čega bi ubrzo uslijedilo i otvaranje kancelarije AFD-a. Otvaranje kancelarije smatra od suštinske važnosti jer će, kako je rekao, to značiti i jedan novi početak u bilateralnim odnosima ali i dati pozitivan signal i ohrabriti neke druge francuske ekonomske operatore da djeluju na području BiH.

Ministrica Turković je istakla važnu ulogu i podršku Francuske na putu BiH ka europskim integracijama. Naglasila je kako je sa francuske strane do sada bilo podrške i da se nada da će te podrške biti i dalje.

Ministrica Turković je na kraju zahvalila ambasadoru Roussonu na ličnom doprinosu u razvoju i jačanju sveukupnih bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Francuske i zaželila mu mnogo uspjeha u budućem radu i profesionalnoj karijeri.