Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
30.7.2020 12:45
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković primila u oproštajnu posjetu ambasadora Islamske Republike Iran Mahmouda Heidarija

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković primila je danas, 30. jula 2020. godine,  u oproštajnu posjetu ambasadora Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini Mahmouda Heidarija.

Sagovornici su ocijenili da Bosna i Hercegovina i Iran njeguju dobre bilateralne odnose. Izrazili su svoju punu podršku daljem unapređenju odnosa, naročito u oblasti ekonomske saradnje. Islamska Republika Iran je jedna od rijetkih zemalja sa kojom je Bosna i Hercegovina dostigla suficit u trgovinskoj razmjeni.

Ambasador Heidari se zahvalio ministrici Turković na saradnji i potvrdio puno opredjeljenje Irana da razvija još bolje odnose sa Bosnom i Hercegovinom u svim segmentima. U tom kontekstu je prenio poziv ministra vanjskih poslova Irana Mohammada Javada Zarifa ministrici Turković, da što prije, imajući u vidu trenutnu epidemiološku krizu, posjeti Iran.
Sagovornici su razmijenili informacije i mišljenja o trenutnoj pandemiji koronavirusa, te je tom prilikom ministrica Turković izrazila nadu za brzim oporavkom Irana i građana te zemlje u borbi sa COVID-19 pandemijom.

Na samom kraju razgovora, uz prigodnu razmjenu poklona, ministrica Turković je poželjela ambasadoru Heidariju mnogo sreće i uspjeha u daljoj diplomatskoj karijeri.