Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.6.2020 16:31
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković primila u oproštajnu posjetu ambasadoricu Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini Ameliju Achmad Yani

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković je primila danas u oproštajnu posjetu  ambasadoricu Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini Ameliju Achmad Yani.

Zajednički je ocijenjeno da Bosna i Hercegovina i Indonezija njeguju dobre bilateralne odnose te je izražena podrška daljem unaprijeđenju tih odnosa, naročito ekonomske saradnje. Izraženo je zadovoljstvo uspješnom saradnjom u oblasti namjenske industrije, a kao dobar primjer te saradnje predstavlja izvoz municije koji ostvaruje kompanija Igman. Naglašen je visok nivo saradnje u pogledu uzajamnih podrški za članstva u međunarodnim organizacijama. Također je razgovarano i o mogućnostima jačanja saradnje u oblasti kulture.

Ministrica vanjskih poslova dr Bisera Turković je izrazila zahvalnost na sveukupnoj podršci i pomoći prijateljske Indonezije. Istakavši kako su još uvijek neiskorišteni kapaciteti bilateralne ekonomske saradnje između dvije zemlje, ministrica Turković je prenijela interes bh strane za boljom saradnjom u tom domenu. Ukazala je na značaj potpisivanja sporazuma kojima se jača međusobna saradnja, te posebno navela da je BiH vrlo zainteresirana za investicije Indonezije u BiH. Ministrica Turković je također naglasila potrebu nastavka saradnje vezane za pitanja liberalizacije viznog režima za nosioce običnih pasoša, tako što bi se vize, u trajanju od 30 dana, izdavale na graničnim prelazima (nosioci diplomatskih i službenih pasoša izuzeti od viznog režima za boravak u Indoneziji do 30 dana).

Ambasadorica Republike Indonezije Amelia Achmad Yani je istakla da Indonezija  unapređenje odnosa sa Bosnom i Hercegovinom smatra važnim u svakom pogledu. Kazala je kako je Indonezija posebno zainteresirana za saradnju u oblasti odbrambene tehnologije i nastup kompanija iz BiH na tržištu ove zemlje. Iskazala je spremnost indonežanske strane za daljnjim jačanjem ekonomske saradnje i ulaganjima u BiH. Temeljeći saradnju na dobrim prijateljskim odnosima, a po skorom odlasku sa ove dužnosti, ambasadorica je izrazila želju da i dalje nastavi raditi na jačanju odnosa između dvije zemlje.