Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
17.6.2020 14:41
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković primila u nastupnu posjetu ambasadoricu Češke Republike u BiH Ivanu Hlavsovu

Tijekom susreta koji je održan 17. juna 2020. godine ministrica dr Turković i češka ambasadorica Hlavsova izrazile su zadovoljstvo prijateljskim i vrlo razvijenim odnosima Bosne i Hercegovine i Češke Republike koji bilježe napredak na svim područjima saradnje.

Ministrica Turković je informirala ambasadoricu o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, odnosima sa susjednim zemljama, saradnji u regiji u okviru Berlinskog procesa, te aktivnostima na putu ka Evropskoj uniji i dostizanju evropskih standarda. Zahvalila je na pomoći Vlade Češke Republike na dodjeli stipendija za studente iz Bosne i Hercegovine za studiranje na češkim univerzitetima, te izrazila zadovoljstvo najavljenim povećanjem broja stipendija i studijskih programa za narednu godinu. 

Ambasadorica Hlavsova je najavila nastavak potpore svoje zemlje evropskom putu Bosne i Hercegovine, ne samo političkim izjavama već i konkretnim programima i projektima i pružanjem ekspertske pomoći. Zahvalila je ministrici Turković na redovnim brifinzima sa predstavnicima diplomatskog kora u BiH putem video-linka tijekom kriznog razdoblja pandemije COVID-19, koje je bilo od velike koristi i značaja za cijeli diplomatski kor. Ministrica je istaknula da je tijekom izazovnog zdravstveno-epidemiološkog okruženja MVP BiH radilo na više segmenata u kojima je postiglo više nego dobre učinke.

Ministrica Turković je na kraju razgovora ambasadorici Hlavsovoj poželjela dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu i uspješnu diplomatsku misiju, te izrazila uvjerenje da će u narednom razdoblju odnosi dvije zemlje biti dodatno unaprijeđeni.