Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.6.2020 10:33
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković se sastala sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoranom Đorđevićem

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković se sastala sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoranom Đorđevićem.

Nakon kratkog osvrta o različitim oblastima u kojima je postignut značajan napredak u izgradnji bilateralnih dobrosusjedskih odnosa, razgovarali su o potencijalima i projektima koji bi mogli voditi ka dodatnom unapređenju saradnje, posebno kada je u pitanju razvoj zajedničkog tržišta i razmjena radne snage između dvije zemlje. Oboje su istakli značaj razvoja prijateljskih odnosa uzlaznom putanjom, na obostrano zadovoljstvo, prije svega u oblasti investicija i infrastrukturnom povezivanju.

Ministrica Turković je naglasila kako je izuzetno bitno raditi na otklanjanju postojećih administrativnih barijera za radnike, te je u tom kontekstu predložila intenziviranje napora ka zaključivanju sporazuma i protokola o dodatnoj saradnji iz različitih oblasti koje bi omogućile lakše kretanje radnika.

Ministar Đorđević je posebno naglasio veliki potencijal zajedničkog tržišta radne snage, čiji je osnovni preduslov slobodno kretanje ljudi, kapitala i robe. Dodao je kako je Srbija već olakšala proceduru izdavanja radnih dozvola za strance preko svojih DKP-a, uključujući i za radnike iz Bosne i Hercegovine.