Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
9.6.2020 16:53
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković se sastala sa prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 9. juna 2020. godine u Beogradu sa prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem.

Ministrica dr Turković je istakla da su odnosi Bosne i Hercegovine sa Republikom Srbijom, pored postojećih otvorenih bilateralnih pitanja, dobrosusjedski i stabilni. Konstatovala je da je u proteklom periodu ostvaren politički dijalog i na bilateralnoj i multilateralnoj osnovi. Zvaničnici Bosne i Hercegovine i Republike Srbije kontinuirano su vodili razgovore u svim oblastima od zajedničkog interesa, posebno u oblasti ekonomije i infrastrukturnog povezivanja.

Ministrica Turković je izrazila opredjeljenost Bosne i Hercegovine za unapređenje odnosa sa Srbijom, naglasivši da je saradnja sa susjednim zemljama prioritet vanjske politike naše zemlje. Istakla je kako i ubuduće sa Republikom Srbijom želimo imati dobru saradnju, prevazilazeći sve barijere koje stoje na putu dobre saradnje dvije zemlje. U tom pogledu, iskazala je poseban interes za rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja sa Srbijom, od kojih je prioritetno rješavanje pitanja međudržavne granice.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić je predložio reaktiviranje prakse intenzivne saradnje na bilateralnom nivou putem zajedničkih sjednica Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara BiH. Ministar Dačić je potvrdio da je Vlada Srbije saglasna sa otvaranjem Konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, te da je to sada u fazi implementacije i pribavljanja potrebne dokumentacije. Ambasadorica BiH u Republici Srbiji Aida Smajić će nastaviti razgovor sa kolegama iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije na dovršetku procesa.
Tokom susreta, istaknuta je potreba intenziviranja odnosa između dvije zemlje, posebno u kontekstu razvoja regionalnih odnosa u post-COVID 19 periodu. Srbija je otvorila svoje granice, te se očekuje i relaksacija odnosa u susjedstvu, ali i u cijeloj EU.

Ministri su razgovarali i o trenutnom stanju vezano za migrantsku krizu u obje zemlje, te analizi i planiranju zajedničkih aktivnosti po ovom pitanju prema EU.

Ministrica Turković je uručila ministru Dačiću aide memoire vezan za pitanje implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Ališić, te je upoznala kolegu o kandidaturi BiH za Upravni odbor Svjetske poštanske unije.