Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.6.2020 13:06
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković primila humanitarnu pomoć od Narodne Republike Kine

Ministrica Turković primila je danas, 08. juna, u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH humanitarnu pomoć za borbu protiv pandemije COVID-19 od Narodne Republike Kine. Kinesku donaciju za borbu protiv koronavirusa ministrici Turković uručio je ambasador Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping.

Riječ je o pomoći u kojoj se nalazi 42.000 zaštitnih maski, čiji je donator Dječji zbor kineskog grada Wuxi. Djeca iz zbora su napisala i pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH gospodinu Šefiku Džaferoviću, koje je ovom prilikom ambasador Ping uručio ministrici dr Turković.

Ministrica se zahvalila Kineskoj vladi i Dječjem zboru na doniranoj pomoći te istakla da, uprkos tome što se radi o simboličnoj pomoći, poruka i značaj prvenstveno se ogledaju u činu solidarnosti najmlađe generacije ali i činjenici da su ta djeca velikog srca iz vlastitih džeparaca, prikupila i izdvojila novac kako bi pomogli svojim vršnjacima iz Bosne i Hercegovine koji su im pružili toplo gostoprimstvo tokom njihovog boravka, uz nadu da će ponovno posjetiti zemlju koja im je ostala u najljepšem sjećanju. 

Link za video-materijal: OVDJE