Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.6.2020 14:44
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković razgovarala sa komandantom NATO štaba u Sarajevu brigadnim generalom Williamom J. Edwardsom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković je razgovarala danas sa komandantom NATO štaba u Sarajevu brigadnim generalom Williamom J. Edwardsom.

U razgovoru tom prilikom, ministrica Turković je odala priznanje dosadašnjim uspjesima NATO štaba u Sarajevu te izuzetnom angažmanu, pomoći i ulozi istog u stvaranju stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine. Ministrica Turković je ponovila punu posvećenost Bosne i Hercegovine provedbi programskih ciljeva u domenima za koje su zaduženi Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ministarstvo odbrane BiH te, u tom pogledu, ocijenila ključnom dalju pomoć i ulogu NATO štaba u Sarajevu u pružanju pomoći u reformi odbrambenog i sigurnosnog sektora u BiH. Ministrica Turković je naglasila da je ispunjavanje zadatih ciljeva i akcija iz Programa reformi jedan od ključnih prioriteta Ministarstva vanjskih poslova BiH.
 
Tokom razgovora ministrice dr Turković i komandanta NATO štaba, bilo je riječi i o procesu formiranja Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine. U tom pogledu, ministrica dr Turković je ukratko informisala sagovornika kako Komisija nije uspostavljena jer MVP BiH, kao predlagač, još uvijek očekuje očitovanje dvaju ministarstava o imenima potencijalnih članova Komisije.

Sagovornici su također razmijenili mišljenja u pogledu mogućeg obilježavanja 25-godišnjice od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, 14. decembra ove godine, o čemu je ministrica dr Turković razgovarala i sa generalnim sekretarom NATO saveza Jensom Stoltenbergom, u martu mjesecu u Briselu. Obostrano je ocijenjeno kako bi to bila izuzetna prilika da se ukaže na ključnu ulogu NATO vojnog saveza u očuvanju mira i sigurnosti, te napravi osvrt na prošlost ali i budućnost BiH u pogledu saradnje sa NATO-om.
  
Brigadni general Edwards je izrazio punu predanost NATO-a pružanju podrške MO BiH i OS BiH kako bi dalje poboljšali svoje sposobnosti i partnerstvo sa NATO-om te, u tom cilju, ponudio svoju ličnu i pomoć svog tima nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini.