Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
3.6.2020 14:31
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković uručila diplomatski pasoš atletičaru Amelu Tuki

Ministrica dr Turković uručila je 03. juna 2020. godine diplomatski pasoš atletičaru Amelu Tuki, najboljem bosanskohercegovačkom sportisti u prošloj godini.

Tom prilikom ministrica Turković je istakla da je Amel Tuka sportski ambasador Bosne i Hercegovine, koji ne samo što postiže velike rezultate na sportskim takmičenjima već ponosno predstavlja našu zemlju širom svijeta. Posebno je naglasila najveći uspjeh Amela Tuke prošle godine na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi, u utrci na 800 metara, kada je osvojio srebrenu medalju.

Odluku o dodjeljivanju diplomatskog pasoša Amelu Tuki ministrica Turković je donijela na osnovu Pravilnika o izdavanju diplomatskih pasoša kojim je propisano da se "diplomatski pasoš izdaje i drugom licu, državljaninu BiH, za koje ministar smatra da je od posebnog interesa za BiH.”

Amel Tuka se zahvalio ministrici Turković na dodjeljivanju diplomatskog pasoša i podršci njegovom dosadašnjem radu, posebno kada je riječ o njegovom nastupu na Svjetskom prvenstvu u Dohi prošle godine. Naglasio je da ceremonija dodjeljivanja diplomatskog pasoša predstavlja poseban trenutak za njega te da će nastaviti ponosno nositi ime Bosne i Hercegovine širom svijeta. Istakao je i da mu je želja da uz pomoć prijatelja iz BiH i svijeta uspije poboljšati stanje u bh atletici kako bi se buduće generacije lakše bavile ovim sportom.  

Na kraju ceremonije, ministrica Turković je zaželjela Amelu Tuki puno uspjeha i sreće u budućem radu.