Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.5.2020 14:53
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr. Bisera Turković uputila zahvale i čestitke u povodu Međunarodnog dana mirovnih snaga Ujedinjenih naroda

Dr Turković je u povodu 29. maja - Međunarodnog dana mirovnih snaga Ujedinjenih naroda i 20-te godišnjice od usvajanja Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN-a „Žene, mir i sigurnost“, odala počast za velike zasluge više od milijun žena i muškaraca koji su obavljali dužnost u mirovnima snagama Ujedinjenih naroda, od kojih je više od 3.900 izgubilo živote na svojim dužnostima.

Ministrica je naglasila da je učešće Bosne i Hercegovine u međunarodnim misijama i operacijama podrške miru važna komponenta vanjske, sigurnosne i obrambene politike Bosne i Hercegovine. Odala je zahvalnost svim sudionicima mirovnih operacija iz Bosne i Hercegovine koji su od 2001. do početka ove godine imali priliku da pokažu svoju profesionalnost, sposobnost i znanje koje su stekli u procesu reformi, te na najbolji način afirmiraju zemlju u svijetu - ukupno 1650 pripadnika Oružanih snaga BiH, od čega 83 žene, te 337 pripadnika policijskih službi iz BiH, od čega 52 žene.

Ministrica Turković posebno ističe ulogu žena u mirovnim misijama zbog njihovog velikog doprinosa ukupnoj učinkovitosti. Dok se obilježava 20. godišnjica Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti o ženama, miru i sigurnosti, moramo učiniti više kako bismo postigli ravnopravnu zastupljenost žena u svim područjima. Istaknula je da zahvaljujući dosljednoj provedbi Akcijskog plana za implementaciju UNSCR 1325 „Žene, mir i sigurnost“ u Bosni i Hercegovini za period 2018. – 2022. godine učešće žena u mirovnim misijama konstantno raste.
 
Koristim priliku da apeliram, ohrabrim i motiviram za još veći odaziv policijskih službenica i vojnikinja za učešće u mirovnim misijama, kao i općenito sve žene za jači angažman u društvu osobito u  procesima donošenja odluka.

Ministrica naglašava važnost uloge svih sudionika mirovnih operacija u periodu pandemije COVID-19 sa kojom se moraju suočiti, paralelno sa vrlo rizičnim situacijama s kojima se suočavaju tijekom provedbe mira u stranim sredinama i daleko od svojih domova.