Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
28.5.2020 21:18
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova dr Bisera Turković se u Zagrebu sastala sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom

Sastanak je organizovan 28. maja 2020. godine na zahtjev ministrice Turković povodom aktuelnih dešavanja vezanih za  sječu šuma u Unsko-sanskom kantonu. Ministar Radman ponovio je zvanične stavove da Hrvatska ne ugrožava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da se aktivnosti na sječi šume u području planine Plješevice odvijaju isključivo na hrvatskoj teritoriji. Ministrica Turković je predložila da se u cilju rješavanja ovog pitanja, ipak na teren upute zvanične Komisije za granice, pa je postignut dogovor da se to u najskorije vrijeme organizuje kako bi se ovaj nesporazum riješio na obostrano zadovoljstvo zainteresovanih strana.

U ugodnom i otvorenom razgovoru ministrica Turković se srdačno zahvalila svom sagovorniku na značajnoj humanitarnoj pomoći koju su Republika Hrvatska i njeni građani nedavno donirali BiH u cilju borbe protiv pandemije korona virusa.
 
Ministri su iskoristili ovu priliku da se dotaknu i teme Trgovske gore, koja se spominje kao jedna od mogućih lokacija za odlaganje nuklearnog, odnosno radioaktivnog otpada. Ministri su i o ovoj temi postigli saglasnost, da će i ovo pitanje rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa i da će se sve procedure odvijati putem konstruktivnog i zajedničkog dijaloga kako bi se postigao prihvatljiv kompromis za dvije susjedne zemlje koje u tom duhu trebaju i dalje razvijati svoje odnose.