Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
27.5.2020 20:23
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković telefonom razgovarala sa ministricom vanjskih poslova, Evropske unije i saradnje Kraljevine Španjolske Aranchom González Layom

Ministrica Turković je iskoristila ovu priliku i izrazila iskreno saučešće španjolskoj vladi i narodu u povodu velikog broja žrtava korona virusa u ovoj zemlji. Sa ministricom González Laya razmijenila je mišljenja o aktivnostima poduzetim u cilju suzbijanja širenja COVID-19 te planovima za ekonomski oporavak dvije zemlje nakon pandemije.

Sagovornice su ocijenile da su odnosi između dvije zemlje dobri i prijateljski kao i da postoji značajan potencijal za njihovo produbljivanje prvenstveno kroz jačanje ekonomske saradnje i trgovinske razmijene. Ministrice su istaknule značaj nastavka političkog dijaloga kroz bilateralne odnose i saradnju. Razmjenom posjeta na visokom nivou u narednom periodu španjolska potpora reformskim i integracijskim procesima BiH će biti dodatno osnažena. S tim u vezi razmijenjene su  informacije o planiranoj posjeti ministrice González Laya Bosni i Hercegovini kao i posjeti španjolskog premijera Pedra Sancheza našoj zemlji. Također je upućen poziv ministrici Turković da učini posjetu Španjolskoj.

Dr Turković je izrazila zahvalnost Španjolskoj i drugim zemljama članicama Evropske unije za pakete finansijske pomoći namijenjene za prevladavanje zdravstvene i ekonomske krize, kao i za uvrštavanje BiH u sistem javnih nabavki EU. Izrazila je nadu u nastavak podrške Španjolske BiH na putu ka EU, a osobito u procesu sticanja statusa kandidata za članstvo u EU.