Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.5.2020 16:37
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić učestvovao na videokonferenciji političkih direktora ministarstava vanjskih poslova i odbrane članica i posmatrača Američko-jadranske povelje

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao je 19. maja 2020. godine u okviru bosanskohercegovačkog predsjedavanja na videokonferenciji političkih direktora ministarstava vanjskih poslova i odbrane članica i posmatrača Američko-jadranske povelje.

Tokom videokonferencije učesnici su razmijenili mišljenja o regionalnoj saradnji s posebnim naglaskom na pandemiju COVID-19 te trenutnim izazovima u regiji i njihovom utjecaju na regionalnu sigurnost, stabilnost i prosperitet. U tom smislu je posebno naglašen značaj Američko- jadranske povelje (A-5) kao instrumenta za unapređenje saradnje u oblasti sigurnosti, odbrane i zajedničkog odgovora na krizne situacije. Na sastanku su predstavljeni i prioriteti ovogodišnjeg predsjedavanja BiH Američko-jadranskom poveljom kao i aktivnosti koje naša zemlja namjerava provesti u sljedećem razdoblju. Zajednički je potvrđeno da članstvo Sjeverne Makedonije u NATO-u predstavlja još jedan uspjeh u regiji kao i realizaciju Open - Door Policy.

Učesnicima sastanka obratio se zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH Josip Brkić. U uvodnom obraćanju zamjenik Brkić je istaknuo da se videokonferencija po prvi put održava u novim okolnostima prouzročenim globalnom pandemijom COVID-19 te izrazio je uvjerenje da će se bez obzira na način održavanja sastanka donijeti važni zaključci. Naglasio je važnost predsjedavanja BiH ovom regionalnom inicijativom s obzirom na to da se trenutno suočavamo s globalnim izazovom današnjice kakav je pandemija COVID-19.

S obzirom na značaj Američko-jadranske povelje u regionalnim pitanjima i euroatlantskim odnosima, zamjenik Brkić je ocijenio kako je riječ o inicijativi koja predstavlja instrument političke, sigurnosne, odbrambene i vojne saradnje, vidljive u ovim nemirnim i izazovnim vremenima. „Europske i euroatlantske integracije BiH, zajedno s dobrosusjedskim odnosima i regionalnom saradnjom, kao ciljevima vanjske politike BiH, izuzetno su važni za njezinu budućnost. Smatramo da je to preduvjet dugotrajnog mira, izgradnje institucija kao i održivog privrednog i političkog razvoja naše zemlje,“ naglasio je zamjenik ministrice Brkić. Na kraju je istaknuo da Bosna i Hercegovina na putu europskih i euroatlantskih integracija visoko cijeni podršku i saradnju članica Američko-jadranske povelje.

Sastankom je predsjedavao pomoćnik ministrice za multilateralne odnose MVP BiH Almir Šahović.
Američko-jadranska povelja je regionalna inicijativa, koju su 2003. godine formirali Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD, a kojoj su naknadno pristupile Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Srbija, Slovenija i Kosovo* na sastancima učestvuju u statusu posmatrača. Cilj inicijative je pružanje podrške euroatlantskim procesima u jugoistočnoj Europi.

*Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa, u skladu je sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnost UN i odlukom Međunarodnog suda pravde (ICJ) o deklaraciji o neovisnosti Kosova