Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
14.5.2020 16:27
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković razgovarala sa državnim savjetnikom Državnog vijeća i ministrom vanjskih poslova NR Kine Wangom Yijem

Ministrica Turković i ministar Wang Yi razmijenili su iskustva i govorili o aktivnostima koje su zemlje poduzele da spriječe širenje virusa COVID-19, te najavili planove za ekonomski oporavak. Ministrica Turković je informisala kineskog ministra Yija o trenutnom stanju u Bosni i Hercegovini, te se zahvalila na podršci koju su Vlada NR Kine, kineski građani i kompanije pružile našoj zemlji ne samo tokom trenutne krize, već i posljednjih nekoliko godina, kada je primjetan porast i intenziviranje ekonomskih odnosa između dvije zemlje. Vizna liberalizacija između BiH i NR Kine (od 18. maja 2018. godine) je otvorila nove prilike za saradnju u brojnim oblastima. Kineske firme trenutno su prisutne u BiH i rade na nekoliko velikih projekata. Pojačan interes za dolazak su također pokazali i studenti iz Kine, te brojni građani koji su odlučili da se presele u našu zemlju.

Ministrica Turković je govorila i o značaju Memoranduma o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka koji su potpisali Nacionalni komitet za zdravstvo Kine i Ministarstvo civilnih poslova BiH, a koji će omogućiti unapređivanje saradnje dvije zemlje na području zdravstva i medicinskih nauka, što će zasigurno doprinijeti poboljšanju bilateralnih odnosa.

Državni savjetnik i ministar vanjskih poslova Yi je pozvao ministricu Turković u službeni posjet u Kinu. Ministrica Turković se zahvalila na pozivu i pozvala ga u uzvratni posjet u BiH čim se steknu uslovi za to.