Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.5.2020 15:04
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić održao videokonferenciju sa zamjenikom generalnog sekretara Evropske službe za vanjske poslove i političkim direktorom Enriqueom Morom

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić održao je 12. maja 2020. godine videokonferenciju sa zamjenikom generalnog sekretara Evropske službe za vanjske poslove i političkim direktorom Enriqueom Morom.

U fokusu razgovora sagovornika bili su borba protiv pandemije COVID-19 te rezimiranje Samita EU – Zapadni Balkan, koji je prošle sedmice održan u Zagrebu.

Sagovornici su se saglasili kako je Samit u Zagrebu, i pored toga što je zbog pandemije COVID-19 održan putem video linka, potvrdio dalju predanost Evropske unije Zapadnom Balkanu. Zamjenik generalnog sekretara Mora je naglasio da je pitanje vremena kada će zemlje Zapadnog Balkana postati članice EU.

Tokom razgovora zamjenika ministrice Brkića i zamjenika generalnog sekretara Mora izražena su očekivanja da će se u narednom periodu usvojiti višegodišnji proračunski okvir EU te da će izdvajanjem planiranih sredstava EU za Zapadni Balkan potvrditi politički, ekonomski i sigurnosni prioritet koji regija predstavlja za EU.

Razgovaralo se i o odgođenom sastanku političkih direktora zemalja Zapadnog Balkana, koji je bio planiran da se održi u aprilu ove godine u Sarajevu. Zaključeno je da će se skup održati u BiH čim to dopuste epidemiološki uslovi.

Tokom videokonferencije bilo je riječi i o aktivnostima na evropskom putu BiH, trenutnoj političkoj situaciji u BiH, predstojećim lokalnim izborima u našoj zemlji, s posebnim naglaskom na izbore u Mostaru te ukupnoj saradnji među zemljama regije.