Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
16.4.2020 15:27
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr. Bisera Turković se sastala sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm

Ministrica Turković sastala se 16. aprila 2020. godine u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm u povodu njegove posjete Bosni i Hercegovini i isporuke pomoći Mađarske Bosni i Hercegovini za borbu protiv korona virusa u vidu doniranja 200.000 zaštitnih maski i 10.000 zaštitnih odijela.

Po dolasku delegacije iz Mađarske, upriličen je tête-à-tête sastanak ministrice Turković i ministra Szijjárta, a potom i sastanak zvaničnih delegacija dvaju ministarstava vanjskih poslova na kojima su razmijenjene informacije i stajališta o stanju bilateralnih odnosa između dvije prijateljske zemlje. Ocijenjeno je da dvije zemlje imaju vrlo dobre političke odnose i da je potrebno, u narednom razdoblju nakon prestanka opasnosti i teškoća uzrokovanih korona virusom, fokusirati se na jačanje ekonomske saradnje.

Ministrica Turković je zahvalila na dosljednoj potpori Mađarske u procesima evropskih i evroatlantskih integracija BiH. Istaknula je da su EU i NATO strateški prioriteti vanjske politike BiH te je veoma bitno u tim procesima imati podršku prijateljskih država poput Mađarske. S tim u vezi istaknula je da BiH cijeni zalaganje Mađarske za brži pristup BiH Evropskoj uniji kako na bilateralnom planu, tako i putem Višegradske grupe te značajnog doprinosa Međunarodnog višegradskog fonda.

Ceremonija primopredaje mađarske donacije za borbu protiv korona virusa između ministrice Turković i ministra Szijjárta obavljena je ispred zgrade Ministarstva vanjskih poslova BiH. Tom je prilikom ministrica Turković još jednom zahvalila prijateljskoj Mađarskoj na velikodušnoj pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv korona virusa, kao i ministru Szijjártu, istaknuvši koliko cijeni njegov angažman i spremnost da donaciju uruči osobno.

Link za video material: OVDJE