Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.2.2020 15:52
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić primio u posjetu ambasadora Republike Turske Halduna Koça

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić primio je 12. februara 2020. godine u posjetu ambasadora Republike Turske u BiH Halduna Koça. Teme sastanka su bile bilateralni odnosi, saradnja BiH i Republike Turske vezana za NATO, te evropske integracije BiH.

Zamjenik ministrice Brkić i ambasador Koç zajednički su ocijenili da dvije zemlje imaju jako dobre bilateralne odnose i da će u predstojećem razdoblju nastaviti sa dijalogom i dobrom saradnjom. S tim u vezi dogovoren je nastavak političkih konsultacija između dva ministarstva vanjskih poslova na svim razinama, te najavljeno da će zamjenik ministra Brkić i njegov turski kolega uskoro u Sarajevu održati bilateralne konsultacije. Zamjenik ministrice je izrazio zahvalnost Turskoj na inicijativi za izgradnju putne komunikacije Sarajevo-Beograd-Sarajevo, pomoći u obnovi zgrade Ambasade BiH u Ankari, te osobno ambasadoru na angažmanu u BiH. Također je istaknuo da Turska pruža bezrezervnu potporu Bosni i Hercegovini u evroatlantskim integracijama, kako kroz bilateralnu saradnju tako i lobiranjem za BiH unutar NATO-a. Informirao je o budućim koracima BiH kada je u pitanju NATO, te podvukao da proces evroatlantskih integracija BiH nije stao i da se kreće u pravom smjeru. Također je informirao ambasadora o prvom vanjskopolitičkom prioritetu BiH - evropskim integracijama, te su razmijenjena mišljenja o novoj metodologiji pristupnih pregovora EK. Zamjenik ministrice Brkić je pozdravio održavanje samita EU-Zapadni Balkan koji je planiran za početak maja u Zagrebu pod hrvatskim predsjedanjem Vijećem EU i koji će biti dobra prilika da se razgovara o očekivanjima i otvore nove perspektive proširenja EU.

Ambasador Koç je istaknuo da je napredak BiH na evroatlantskom putu, za koji postoji snažna Turska potpora, bitan za sigurnost i stabilnost regiona, što se pokazalo i tokom migrantske krize. Također je istaknuo da će Turska nastaviti ohrabrivati svoje investitore da ulažu u BiH, jer ekonomska stabilnost doprinosi općoj stabilnosti i sigurnosti, a sigurnost regije Zapadnog Balkana za Tursku je od velikog značaja.