Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.12.2019 18:18
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na 26. sastanku Ministarskog vijeća OSCE-a u Bratislavi

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao na 26. sastanku Ministarskog vijeća Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE), koji se održava 5. i 6. decembra 2019. godine u Bratislavi, Slovačka Republika. Na sastanku, koji se održava pod slovačkim predsjedavanjem OSCE-om i na kojem učestvuju ministri vanjskih poslova 57 zemalja članica ili njihovi zamjenici, izvršen je pregled i procjena sigurnosne situacije u euroatlantskom i euroazijskom području, te je raspravljano o radu Organizacije u svim područjima njezina djelovanja.

U svom obraćanju zamjenik Brkić čestitao je Slovačkoj Republici i ministru vanjskih poslova Miroslavu Lajčaku na uspješnom predsjedavanju OSCE-om u 2019. godini, tokom koje se svijet suočavao sa nedostatkom dijaloga, nepovjerenjem, jednostranim akcijama, i narušavanjem sistema utemeljenog na pravilima međunarodnog prava.

Pozdravio je napore OSCE-a u Ukrajini koji su rezultirali boljom situacijom u toj zemlji nego što je bila u vrijeme prošlogodišnjeg sastanka OSCE-a u Milanu kada je kriza u Azovskom moru bila na vrhuncu. Naveo je da je sigurnosna situacija na područjima sukoba i dalje vrlo nestabilna, i izrazio žaljenje što je trenutni broj kršenja primirja ponovno dostigao statistiku prije primirja koje je Trilateralna kontakt grupa dogovorila u julu 2019. godine. Pozvao je sve strane da u potpunosti i bezuvjetno poštuju primirje, prekinu sva neprijateljstva i provedu odredbe Sporazuma iz Minska. U ime trećeg najvećeg kontingenta u okviru Specijalne promatračke misije (SMM) OSCE-a u Ukrajini, pozvao je strane u sukobu da omoguće slobodu kretanja i pruže potpunu sigurnost svim pripadnicima SMM-a. Bosna i Hercegovina podržava i aktivnosti OSCE-a u pronalaženju mirnog rješenja sukoba u Gruziji i Nagorno-Karabahu gdje je potrebno osnažiti mirovne procese kako bi se postigli veći rezultati i direktne koristi za ljude u toj regiji.
Zamjenik Brkić iskazao je  potporu Misiji OSCE-a u BiH i izrazio očekivanje  da će Misija zajedno s Uredom OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pružiti stručnu pomoć Bosni i Hercegovini u budućim reformama izbornog sistema, kako bi se osigurala provedba presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH i relevantnih preporuka ODIHR za BiH.

Na kraju obraćanja zamjenik Brkić pozdravio je nadolazeće albansko predsjedavanje OSCE-om u 2020. godini i dodao da će to biti prilika i da cijela regija zapadnog Balkana pokaže svoju predanost obvezama i načelima Organizacije.

Na marginama ministarskog sastanka OSCE-a zamjenik Brkić sastao se s ministrom vanjskih poslova i trgovine Irske Simonom Coveneyem s kojim je razgovarao o bilateralnoj suradnji, potpori Irske europskim integracijama BiH i mogućnostima za unapređenje ekonomske suradnje. Razmijenjene su informacije o međusobnim podrškama u kandidaturama pri međunarodnim organizacijama i tijelima.

Na sastanku zamjenika Brkića i predstavnika OSCE-a za slobodu medija Harlema Desira razgovarano je o slobodi medija u BiH i poboljšanju uslova za slobodan rad novinara.