Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.10.2019 17:33
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić učestvovao na godišnjem samitu o evropskoj politici u organizaciji „Friends of Europe“

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 03. decembra 2019. godine na godišnjem samitu o evropskoj politici kojeg redovno organizuje „Friends of Europe“, jedna od najuticajnijih think-tank organizacija sa sjedištem u Briselu.

Tema ovogodišnjeg samita je bila „It takes two to tango: The Western Balkans between hope and reality“ i fokusirala se na evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana.

U svom obraćanju na prvom, uvodnom panelu, zamjenik ministra Brkić je istakao da su narodi i građani BiH Evropljani kao i svi drugi, da dijele ista načela i vrijednosti te da žele da budu i dio institucionalne Evrope. Referisao se na Samit u Solunu iz 2003. godine kada su zemlje zapadnog Balkana dobile jasnu perspektivu članstva u EU i naglasio da su u proteklih 16 godina od Solunskog samita samo tri države iz regije jugoistoka Evrope postale punopravne članice Evropske unije. Podvukao je važnost nastavka reformi u sklopu eurointegracijskog procesa dodavši da samo punopravno članstvo svih zemalja zapadnog Balkana može donijeti stabilnost i perspektivu cjelokupnoj Evropi. U tom je kontekstu istakao da bi se tek kompletiranjem ovog integracijskog procesa ispunila vizija osnivača Evropske unije, a to je sigurna, stabilna i prosperitetna Evropa.

Govoreći o najnovijim događanjima u vezi proširenja, informisao je da je regija razočarana izostankom odluke Vijeća EU o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom naglasivši da je svaki pojedinačni uspjeh u regiji uspjeh za sve. Informisao je da dobrosusjedski odnosi  i regionalna saradnja ostaju prioritet BiH, ali je istakao da je samo jedan integrativni proces, a to je integracija BiH u Evropsku uniju.

Zamjenik ministra Brkić je naglasio važnost da do kraja godine Vijeće EU usvoji zaključke kada je riječ o Mišljenju EK o zahtjevu BiH za članstvo u EU, istakavši potrebu očuvanja kredibiliteta čime se šalje pozitivna poruka cijeloj regiji. Istakao je da zapadni Balkan mora ostati strateški prioritet Evropske unije i da će BiH, kao i u posljednje četiri godine, nastaviti raditi na reformama kako bi se ubrzao ovaj proces.