Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.10.2019 16:40
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić u Briselu održao brifing za diplomate Radne grupe za zapadni Balkan Vijeća EU (COWEB)

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić predvodio je delegaciju BiH  na redovnom brifingu za diplomate Radne grupe Vijeća EU za zapadni Balkan (COWEB) koji je održan 2. decembra 2019. godine u Briselu. Pored zamjenika ministra Brkića na brifingu su govorili i direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović i šefica Misije BiH pri Evropskoj uniji ambasadorica Emina Merdan.

Zamjenik ministra Brkić izvijestio je članove COWEB-a o aktivnostima Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji kao i pomacima koje je BiH ostvarila u prethodnom periodu.

Istaknuo je da su građani i narodi BiH Evropljani, da dijele ista načela i vrijednosti te da žele da budu i dio institucionalne Evrope. Govoreći o regionalnoj saradnji, zamjenik Brkić naglasio je da dobrosusjedski odnosi  i regionalna saradnja ostaju prioritet vanjske politike BiH.

Tokom razmijene mišljenja sa predstavnicima zemalja članica EU fokus je bio na reformi pravosudnog sistema i očekivanjima od Izvještaja nezavisnog pravnog eksperta Evropske unije Reinharda Priebea. Zamjenik ministra Brkić upoznao je prisutne i o očekivanoj dinamici po pitanju formiranja vlasti u BiH kao i o stanju migracija u BiH, a direktor Dilberović o funkcioniranju mehanizma koordinacije i usvajanju Akcijskog plana o provedbi prioriteta iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije kao i o 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja.

Zamjenik ministra Brkić se također osvrnuo i na trenutna zbivanja u vezi sa proširenjem Evropske unije i očekivanja od samita EU-ZB u Zagrebu u maju naredne godine. U tom je kontekstu naglasio važnost da do kraja godine Vijeće EU usvoji zaključke kada je riječ o Mišljenju EK o zahtjevu BiH za članstvo u EU, istaknuvši potrebu očuvanja kredibiliteta čime se šalje pozitivna poruka cijelom regionu.