Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
9.10.2019 10:56
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak otvorio Počasni konzulat BiH u Đenovi

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak otvorio je 8. oktobra 2019. godine Počasni konzulat BiH u italijanskom gradu Đenovi. U govoru prilikom otvaranja Počasnog konzulata ministar Crnadak je naglasio da će Ministarstvo vanjskih poslova u narednom periodu dominantno raditi na jačanju ekonomskih veza između BiH i Italije, kao najizraženijem načinu saradnje dvije zemlјe:
"Odnosi sa Italijom su izuzetno dobri i to je zemlјa koja je četvrti vanjskotrgovinski partner BiH. U ovoj godini očekujemo da dostignemo dvije milijarde eura trgovinske razmjene", rekao je Crnadak.

Prva planirana aktivnost Počasnog konzulata u Đenovi je Poslovni forum koji će biti organizovan krajem novembra:
"Učesnici foruma će biti predstavnici poslovne zajednice BiH i regija sa sjevera Italije, najrazvijenijih u toj zemlјi. Kako u BiH već ima preko 70 italijanskih firmi, vjerujem da će i njihova iskustva, koja će iznijeti tokom Poslovnog foruma, pomoći i novim investitorima da odluče da posluju kod nas", rekao je Crnadak, istakavši da će većina aktivnosti Počasnog konzulata biti usmjerena ka jačanju ekonomskih veza i trgovinske razmjene.

Otvaranju Počasnog konzulata prisustvovao je i počasni konzul BiH u Đenovi, prof. Rinaldo Marinoni, te ambasador BiH u Italiji Slavko Matanović.

Ministar Crnadak se tokom boravka u Đenovi sastao i sa predsjednikom regije Ligurija Govannijem Totijem, kao i predstavnicima trgovinskih komora Ligurije i grada Đenove.