Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.7.2019 12:00
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić učestvovao na Neformalnom ministarskom sastanku OSCE-a u Visokim Tatrama

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao je 8. i 9. jula 2019. godine na Neformalnom ministarskom sastanku Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Visokim Tatrama, Slovačka Republika. Na sastanku, koji se održava pod slovačkim predsjedavanjem OSCE-om, raspravljalo se o ulozi Organizacije u jačanju stabilnosti unutar Evrope i šire. Radi se o jednom od najvažnijih događaja u okviru slovačkog predsjedavanja OSCE-om, koji je obuhvatio sva tri prioriteta za 2019. godinu, a to su sprečavanje i rješavanje sukoba, osiguravanje sigurnije budućnosti i učinkovit multilateralizam.

Zamjenik ministra Brkić je na početku svog obraćanja naglasio kako se unutar područja OSCE-a suočavamo s ozbiljnim izazovima kada je riječ o sigurnosti i stabilnosti kao što su, između ostalog, oružani i dugotrajni sukobi, kontrola naoružanja, terorizam, cyber kriminal i organizovani kriminal. Potom je istakao da se u rješavanju svih tih pitanja ne smije zaboraviti da su ljudska prava, demokratija i vladavina prava u središtu sveobuhvatnog koncepta sigurnosti OSCE-a. Osvrnuvši se na glavnu temu skupa, prevencija sukoba i ublažavanje rizika, zamjenik Brkić je ocijenio da bi se OSCE mogao bolje iskoristiti kao platforma za dijalog, posredovanje i sprečavanje sukoba jer ima jedinstveni niz specijalizovanih institucija, mehanizama i procedura vezanih za rano upozoravanje, sprečavanje sukoba i upravljanje krizama. Izrazio je ozbiljnu zabrinutost kada je riječ o sve češćem kršenju ljudskih prava na području OSCE-a.

Zamjenik ministra Brkić je u nastavku obraćanja posebno istakao izazove s kojima se Bosna i Hercegovina trenutno suočava, a nakon Općih izbora održanih u oktobru 2018. godine. Istakao je da je ključna reforma u BiH reforma izbornog sistema, u kojoj OSCE / ODIHR (Ured OSCE-a za demokratske institucije i lјudska prava) može pružiti značajnu podršku. Izborna reforma mora poštivati ključna načela u Bosni i Hercegovini, kao što su jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i individualna prava svakog žitelja Bosne i Hercegovine. Izrazio je nadu da u tom slučaju neće biti razloga za neuspjeh reforme izbornog sistema prije Lokalnih izbora 2020. godine.

Na kraju obraćanja, zamjenik Brkić je još jednom naglasio potrebu za inovativnim modalitetima saradnje, u cilju zbližavanja, budući da je saradnja ključna za našu stabilnost. Ponovio je da će Bosna i Hercegovina ostati čvrsto predana radu s drugim državama učesnicama Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju kako bi osigurala mir i stabilnost na području OSCE-a.

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju je najveća regionalna, sigurnosna organizacija u svijetu koja okuplja 57 zemalja. Neformalni sastanci imaju za cilj poticanje dijaloga na visokom nivou, i ujedno predstavljaju osnov za godišnje Ministarsko vijeće OSCE-a, koje se organizuje svakog decembra.