Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
4.7.2019 15:10
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak obratio se učesnicima Šestog samita Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke u Poznanju

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak obratio se učesnicima Šestog samita Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke, koji se 4. i 5. jula 2019. godine održava u polјskom gradu Poznanju.
Ministar Crnadak je u govoru istakao da Berlinski proces ima pozitivne efekte na saradnju u regionu i jačanje dijaloga.

Govoreći o viziji za narednih pet godina, ministar je izrazio očekivanje da će se nastaviti sa jačanjem infrastrukturnog i investicionog povezivanja u regionu i da će biti što više pozitivnih efekata na život građana, poput nedavnog smanjenja cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana.

Što se tiče BiH, ministar je naglasio da je najvažnije što prije uspostaviti sistem vladavine prava, institucije učiniti nezavisnim i ojačati međusobno povjerenje.

Govoreći o očekivanjima od Evropske unije, ministar je rekao da će EU najviše pomoći BiH ukoliko bude odlučnije insistirala da se poštuju demokratski standardi i da se sprovede 14 preporuka i mišlјenja Evropske komisije za BiH.

Također je potrebno, naglasio je ministar Crnadak, da Evropska unija ukaže, što do sada nije bio slučaj, na sve pojedince, partije i pojave koje djeluju antievropski i antidemokratski.

Govoreći o budućnosti Zapadnog Balkana u EU, ministar je pozvao zemlјe članice EU da je ne dovode u pitanje, jer takve izjave štete demokratskim procesima. Također, ministar je dodao da su takve izjave štetan produkt i za EU, jer podstiču neke druge svjetske druge političke aktere koji traže svoj prostor i uticaj na Balkanu.

Na kraju obraćanja, ministar je pozvao zemlјe EU, učesnice Berlinskog procesa, da izvrše dodatni pritisak na Prištinu da ukine stopostotne carine za BiH i Srbiju, što su ništa drugo do sankcije.

Berlinski proces je međuvladina inicijativa saradnje s cilјem jačanja veza između Zapadnog Balkana i zemalјa Evropske unije, kao i jačanje ekonomske saradnje unutar Zapadnog Balkana. U Berlinskom procesu učestvuju zemlјe Zapadnog Balkana, kao i zemlјe članice EU: Nјemačka, Austrija, Francuska, Italija, Ujedinjeno Kralјevstvo, te Evropska komisija i Evropska služba za vanjsko djelovanje.