Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.6.2019 10:22
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se sastao u Sarajevu sa ministricom vanjskih poslova Kraljevine Norveške Inom Eriksen Søreide

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se sastao u Sarajevu sa ministricom vanjskih poslova Kraljevine Norveške Inom Eriksen Søreide 25. juna 2019. godine. Nakon sastanka dvoje ministara i državnih delegacija održana je konferencija za medije na kojoj su govorili ministri Crnadak i Eriksen Søreide.

Ministar Crnadak je na počeku izrazio dobrodošlicu ministrici koja je na putovanju po zemljama regije te je rekao da se na sastancima razgovaralo o bilateralnoj saradnji dvije zemlje i mogućnostima njenog daljeg razvoja. Ministar je naglasio podršku koju je Kraljevina Norveška do sada pružila Bosni i Hercegovini na njenom putu prema EU, ali i novčanu pomoć u iznosu od 80 miliona eura u brojnim razvojnim programima, te pozdravio odluku  Norveške da se pomoć zemljama Zapadnog Balkana udvostruči kako bi se pomogli njihovi reformski i integracijski procesi. Govoreći o budućoj saradnji, zaključeno je da postoji prostor za unaprjeđenje ekonomske saradnje posebno kroz ulaganja u programe za razvoj malih poduzetništva i reformu javne uprave. Ministar Crnadak se  ovom prilikom još jednom zahvalio za pomoć koju je Norveška dala za saniranje posljedica poplava u BiH 2014. godine u iznosu od šest miliona eura.

Ministrica Eriksen Søreide je potvrdila dobru saradnju između dvije zemlje. Naglasila je da Norveška pruža pomoć BiH kroz program deminiranja, pomoć razvoja javne administracije i poslovnih projekata kojima se otvaraju nova radna mjesta u više gradova u BiH. Ministrica je navela da je Norveška od 1994. godine dala pomoć Bosni i Hercegovini u iznosu od 400 miliona eura, te naglasila da još postoji mogućnost za poboljšanje saradnje u ekonomskom, kulturnom i političkom sektoru, ali da je za razvoj neophodna politička stabilnost u zemlji.