Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.6.2019 16:28
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se u Sarajevu sastao sa ministrom vanjskih poslova Češke Republike Tomášem Petříčekom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se u utorak, 11. juna 2019. godine u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Češke Republike Tomášem Petříčekom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Nakon sastanka delegacija dvaju ministarstava vanjskih poslova održana je konferencija za medije na kojoj su ministri Crnadak i Petříček izvijestili o temama sastanka.

Nakon što je poželio srdačnu dobrodošlicu češkom kolegi, ministar Crnadak je naglasio je na sastanku razgovarano o bilateralnoj saradnji, EU integracijama BiH i saradnji u regionu. Govoreći o bilateralnim odnosima ministar Crnadak je naglasio da su oni vrlo dobri, bez otvorenih pitanja, te da u fokusu daljnje saradnje trebaju biti ekonomski odnosi, i s tim u svezi izrazio zadovoljstvo što je u pratnji ministra Petříčeka u BiH došla i poslovna delegacija koja će imati odvojene sastanke. - Ostvareno je oko 270 miliona eura trgovinske razmjene, što nije malo, ali je daleko od onoga što bi mogli da imamo, ako bi se dao dodatni podstrek razvoju u toj oblasti - istakao je Crnadak.

Razgovarano je i o saradnji u oblasti sigurnosti, te je ministar Crnadak zahvalio Češkoj na donaciji vrijedne savremene opreme za kontrolu i nadzor granica. U oblasti obrazovanja naglasio je vrlo uspješan program stipendiranja kroz koji je u proteklom razdoblju prošlo preko stotinu bh studenata. Crnadak je zahvalio češkoj Vladi što je BiH i dalje u fokusu njenog Programa razvojne saradnje, i što je BiH jedna od šest ključnih zemalja na koje je taj program usmjeren.

Ministar Crnadak je također istaknuo da je glavni vanjskopolitički prioritet BiH članstvo u Evropskoj uniji i dodao da Češka i tokom ove posjete daje potporu i čvrsto stoji uz BiH. Konstatirao je da je kandidatski status i period koje je pred BiH do članstva u EU najvažnije za jačanje institucija i uspostavljanje ozbiljnog sistema za bolji život svih građana. Kao najvažnije regionalno pitanje istaknuo je odnos između Beograda i Prištine i dodao da je neprihvatljivo uvođenje taksi od 100 posto na robu iz BiH i izrazio nadu će biti ukinute što prije jer opterećuju odnose u regionu.

Ministar Petříček, je potvrdio tradicionalno dobre odnose dvije zemlje, istakao da BiH ostaje jedna od prioritetnih zemalja u vezi sa realiziranjem različitih projekata. Riječ je o oko pedesetak projekata u vrijednosti oko tri miliona eura godišnje. On je dodao da Češka ostaje jedna od zemalja koja podržava BiH u procesu evropskih integracija, uz napomenu da je sada prioritet uspostavljanje vlasti na svim nivoima, kao i proces reformi koji treba da bude dopunjen konkretnim mjerama odnosno akcijskim planovima.

Ministar je podsjetio da Češka ove godine preuzima predsjedavanje Višegradskom grupom, a 2022. i predsjedavanje EU, ističući da će za to vrijeme BiH biti jedan od prioriteta.