Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
27.5.2019 14:10
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sastao se sa ambasadorom Savezne Republike Brazil u BiH Manoelom Gomesom Pereirom

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se 28. maja 2019. godine sa ambasadorom Savezne Republike Brazil u BiH Manoelom Gomesom Pereirom.

Tom prilikom zamjenik Brkić i ambasador Gomes Pereira razgovarali su, između ostalog, o bilateralnim odnosima dvije zemlje, unapređenju saradnje, aktuelnoj situaciji, evropskim i evroatlantskim integracijama u BiH, statusu Bosne i Hercegovine u vezi s članstvom u Svjetskoj trgovinskog organizaciji (WTO) te ostalim globalnim i regionalnim izazovima.

Zamjenik ministra Brkić izvijestio je brazilskog ambasadora o procesu formiranja vlasti na svim nivoima BiH nakon Općih izbora održanih u oktobru prošle godine.

Na sastanku je istaknuto da su odnosi Bosne i Hercegovine i Brazila prijateljski i bez otvorenih pitanja. Bilo je riječi i o značaju okončanja procedure u vezi s potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju za uspostavljanje političkih konsultacija kao i Memoranduma o međusobnoj saradnji u oblasti diplomatske obuke između Ministarstava vanjskih poslova BiH i Brazila.

Ambasador Brazila u BiH zatražio je podršku BiH za kandidaturu za nestalnog člana Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija za period 2022.-2023. godine.