Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
28.5.2019 14:03
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova Višegradske grupe (V4) i Zapadnog Balkana (WB6) u Bratislavi

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je 28. maja 2019. godine na sastanku ministara vanjskih poslova Višegradske grupe (V4) i Zapadnog Balkana (WB6), koji je u okviru predsjedavanja Slovačke Republike Višegradskom grupom održan u Bratislavi.

Glavna tema sastanka ministara vanjskih poslova V4 + WB6 bila je šta uraditi u regionu u narednom periodu na ubrzanju reformi i procesa proširenja, te kako Evropska unija i Višegradska grupa u tome mogu da pomognu.

Tokom obraćanja, ministar Crnadak je izrazio očekivanje da će BiH ove godine dobiti zvaničan status kandidata, te da će Mišlјenje Evropske komisije, koje će biti objavlјeno sutra, biti jasan putokaz šta se mora bez odlaganja uraditi u oblasti reformi i jačanja institucija. Ministar je izrazio nadu da će tri političke stranke koje su započele razgovore oko formiranja vlasti uskoro završiti proces, te da će vlast na nivou FBiH i na nivou BiH biti formirana u najkraćem mogućem roku.

Govoreći o mogućem uticaju Evropske unije, ministar Crnadak je rekao da se u BiH mora više insistirati na standardima i kriterijima, kako bi se ojačale institucije i vratilo povjerenje građana.

Posebno je pozvao na izmjene Izbornog zakona kako bi bili stvoreni uvjeti za poštene izbore. Ministar je podsjetio da je Izvještaj Kancelarije OSCE-a za demokratske institucije i lјudska prava (ODIHR) potvrdio da građani na proteklim općim izborima u BiH nisu mogli da iskažu volјu na demokratski način, s obzirom na to da je registriran veliki broj pritisaka, ucjena i zastrašivanja.

Ministar Crnadak je zatražio podršku i da se javni RTV servisi oslobode dominacije pojedinih političara i stranaka, podsjećajući da je i to navedeno kao značajan nedostatak u ODIHR-ovom izvještaju.

Također, ministri su razmijenili mišlјenja o upravo održanim evropskim izborima i postizbornim razgovorima koji će se voditi oko klјučnih pozicija u EU u narednih pet godina.

Prije početka sastanka ministara vanjskih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Bratislavi, ministar Crnadak se sastao sa ministrima vanjskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom i Češke Tomašom Petričekom. Češki ministar je potvrdio da će na poziv ministra Crnatka 11. juna posjetiti BiH.