Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.5.2019 12:00
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić predvodio delegaciju MVP BiH na konsultacijama s MVP Švicarske Konfederacije

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić i zamjenica državnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova Švicarske Konfederacije Krystyna Marty Lang predvodili su delegacije dva ministarstva na političkim bilateralnim konsultacijama koje su održane 14. maja 2019. godine u Sarajevu.

Tokom konsultacija razgovarano je o odnosima BiH i Švicarske Konfederacije, političkoj situaciji, evropskim i evroatlantskim integracijama u BiH, regionalnoj saradnji, migrantskoj krizi, multilateralnoj saradnji između dvije zemlje te drugim aktuelnim temama.

Zamjenik Brkić i zamjenica državnog tajnika Marty Lang naglasili su značaj kontinuiteta održavanja političkih konsultacija između BiH i Švicarske Konfederacije, s ciljem unapređenja saradnje između dvije zemlje.

Tom prilikom zamjenik Brkić obavjestio je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i procesu uspostavljanja vlasti nakon Opštih izbora održanih prošle godine. Posebno je naglasio važnost da se u BiH što prije formira vlast na svim nivoima kako bi se nastavili reformski procesi. Istakao je da, uprkos izazovima EU kao što su Brexit i izbori za Evropski parlament, naša zemlja očekuje tokom 2019. godine pozitivno mišljenje Evropske komisije (Avis) o zahtjevu za članstvo u EU. Ocijenio je kako bi dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU bio najbolji podsticaj za nastavak reformi važnih za pristupanje EU i bitan doprinos ukupnoj političkoj i ekonomskoj stabilnosti u BiH.

Zamjenik ministra Brkić izrazio je zahvalnost švicarskoj vladi na dugoročnom angažmanu u podršci razvoju naše zemlje, koja se nastavlja kroz Strategiju saradnje 2017-2020 u nekoliko različitih područja, s naglaskom na aktuelne projekte koji se provode u saradnji s institucijama BiH.

Delegacija Švicarske izrazila je podršku naporima Bosne i Hercegovine u ispunjavanju obaveza na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u kao i reformskim procesima, što Švicarska potvrđuje i programima razvojne saradnje koje provodi u BiH.

Na sastanku se razgovaralo i o pitanjima migracija. Naglašen je značaj nastavka aktivnosti u sklopu partnerstva u području migracija koje se odvija na temelju Memoranduma o razumijevanju o partnerstvu u oblasti migracije između BiH i Švicarske. Istaknuto je i da bosanskohercegovačka dijaspora predstavlja most između dvije zemlje i temelj za jačanje bilateralnih odnosa, posebno u oblastima ekonomije, kulture i obrazovanja, ali i promociju potencijala BiH u Švicarskoj.

Razmijenjena su mišljenja i o aktuelnim regionalnim i međunarodnim pitanjima, kao što je jačanje regionalne saradnje u sklopu Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6).