Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.5.2019 13:01
Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak je učestvovao na sastanku Savjeta ministara inostranih poslova Jadransko-jonske inicijative i na ministarskom panelu 4. foruma EUSAIR-a u Budvi

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je 7. i 8. maja 2019. godine, na poziv ministra inostranih poslova Crne Gore Srđana Darmanovića, učestvovao na sastanku Savjeta ministara inostranih poslova Jadransko-jonske inicijative (JJI).

Crna Gora predsjedava Jadransko-jonskom inicijativom, a na ministarskom sastanku u Budvi je izvršena predaja predsjedavanja Jadransko-jonskom inicijativom Republici Srbiji.

Pored ministra Crnatka, na sastanku su učestvovali prvi potpredsjednik Vlade i ministar inostranih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, potpredsjednica Vlade i ministarka inostranih i evropskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović-Burić, predstavnici  Republike Italije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Grčke i Slovenije. Sastanku su prisustvovali i ministar inostranih poslova, političkih odnosa i pravde San Marina Nicola Renzi, u svojstvu specijalnog gosta.

Ministar je obraćajući se prisutnima na sastanku Savjeta ministara JJI naglasio značaj Strategije Evropske unije za jadranski i jonski region koji je osnovan 2014. godine kada je BiH presjedala JJI i izrazio uvjerenje da EUSAIR ima kapacitet za poticanje saradnje između zemalja članica EU i pružanje pomoći zemljama kandidatima na njihovom putu prema članstvu u EU.

Govoreći o evropskom putu BiH, ministar Crnadak je izrazio nadu da će političke partije koje su započele aktivnosti oko formiranja Savjeta ministara BiH i Vlade Federacije BiH uskoro završiti taj posao, kako bi BiH mogla, nakon mišljenja Evropske komisije krajem ovog mjeseca, uskoro postati izvanični kandiat za EU.

Regionalna saradnja i izgradnja dobrih odnosa sa susjedima su prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine, što će BiH provoditi i kroz aktivnosti EUSAIR-a u svim četirima stupovima, posebno u trećem stupu - Kvaliteta okoliša - kojim predsjedava Bosna i Hercegovina zajedno sa Slovenijom.

Na kraju ministar Crnadak je čestitao ministru Dačiću i Republici Srbiji na preuzimanju Predsjedništva Jadransko-jonske inicijative.

Ministar Crnadak je u Budvi učestvovao i na ministarskom panelu 4. foruma Strategije Evropske unije za jadranski i jonski region (EUSAIR) na teme vezane uz područje turizma i plavog rasta.

Tokom ministarskog sastanka usvajanjem Budvanske deklaracije, ozvaničeno je punopravno članstvo San Marina u Jadransko-jonskoj inicijativi.