Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
20.2.2019 13:30
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sastao se s državnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Sztárayom

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić susreo se danas, 6. marta 2019. godine, s državnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Sztárayom, koji je predvodio delegaciju Ministarstva.

Tom prilikom razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, europskim i euroatlantskim integracijama BiH, te migrantskoj krizi.

Zamjenik ministra Brkić informisao je sagovornika o procesu formiranja vlasti na svim razinama u BiH nakon Općih izbora održanih 7. oktobra 2018. godine.

Zamjenik je naglasio opredijeljenost Bosne i Hercegovine na putu ka integraciji u EU te ubrzanju tog procesa. Zahvalio se na podršci koju Mađarska pruža Bosni i Hercegovini u procesu pristupanja EU i NATO-u. Tom prilikom izvijestio je da je Bosna i Hercegovina 25. februara 2019. godine uputila Briselu odgovore na dodatna pitanja koja je Europska komisija dostavila BiH. Izrazio je nadu da će uskoro uslijediti pozitivno mišljenje Europske komisije (Avis) o zahtjevu za članstvo BiH u EU.

Zamjenik ministra Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces u BiH, izvijestio je kako su ministri vanjskih poslova zemalja članica Sjevernoatlantskog vijeća (NAC NATO) donijeli odluku o pozivu Bosni i Hercegovini da dostavi svoj prvi Godišnji državni program (ANP), s ciljem aktivacije Akcijskog plana za članstvo (MAP), te da ne postoji nijedan razlog da prvi Godišnji državni program ne bude usvojen. Naglasio je da se BiH zalaže za mirnu, stabilnu i sigurnu regiju.

Državni sekretar Sztáray je istaknuo značaj što bržeg formiranja vlasti u BiH, u skladu sa izbornim rezultatima, te nastavak mađarske podrške europskim i euroatlantskim integracijama BiH. U tom kontekstu, naglasio je da će se Mađarska aktivno zalagati da BiH dobije u što skorije vrijeme kandidatski status za članstvo u EU.

Na sastanku je također razgovarano o općoj sigurnosnoj situaciji u regiji, kao i u kontekstu migrantske krize.