Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.2.2019 14:14
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao u Beču na sastanku ministara regiona zaduženih za evropske integracije i evropske poslove

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je 21. februara 2019. godine u Beču na sastanku ministara regiona Zapadnog Balkana koji su zaduženi za evropske integracije i evropske poslove, čiji je domaćin bio savezni ministar za Evropsku uniju, umjetnost, kulturu i medije Republike Austrije Gernot Blümel.

Ministar Crnadak je, govoreći o aktuelnoj situaciji u BiH, istakao da se nada da će implementacija rezultata izbora na svim nivoima biti završena u narednom periodu. Podvukao je da evropski put BiH podržavaju svi u BiH, što potvrđuje i završetak procesa pripreme odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije u vrijeme formiranja vlasti i svakodnevnih stranačkih pregovora, čime BiH ustvari potvrđuje svoje evropsko opredjeljenje.  

U tom kontekstu, ministar Crnadak je izrazio nadu da će BiH zvanično dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji tokom 2019. godine, čime bi BiH bila nepovratno usmjerena prema Evropskoj uniji.

Tokom rasprave o efikasnosti Evropske unije u regionu, ministar Crnadak je istakao da bi bilo dobro da je Brisel bio efikasniji na pitanju uvjeravanja vlasti u Prištini da ukinu antievropske takse od 100 % na robu iz BiH i Srbije, te da je najvažnije da Evropska unija u regionu snažno i beskompromisno insistira na vlastitim standardima i kriterijima tokom perioda pridruživanja regiona Evropskoj uniji.

Ministar Crnadak je pozvao Evropsku uniju da bude više prisutna u BiH i regionu, kako bi se evropski duh što više učvrstio i kako bi se narod u BiH još jasnije uvjerio u pogodnosti i interes koji će imati od članstva u Evropskoj uniji.

Govoreći o budućnosti Evropske unije u svjetlu evropskih izbora u maju, ministar Crnadak je naglasio da se nada da će ideja ujedinjene, ekonomski jake i pravične Evrope nastaviti da dominira, te da će i nova Evropska komisija među prioritetima imati proširenje Evropske unije i nastavak puta Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji.