Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.4.2018 14:00
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u radnoj posjeti Republici Sloveniji

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 11. aprila 2018. godine, tokom dvodnevne radne posjete Republici Sloveniji sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Karlom Erjavecom. Sastanak je održan u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije.

Na sastanku je ocijenjeno da su odnosi Bosne i Hercegovine i Slovenije dobri, da dvije države imaju niz zajedničkih interesa, a nastavlja se i uspon vanjskotrgovinske razmjene koja je u prošloj godini prvi put zabilježila suficit na strani BiH. Istaknuto je da će Slovenija nastaviti davati potporu Bosni i Hercegovini na njenom putu u Evropsku uniju. 

Ministar Crnadak je naglasio opredijeljenost BiH daljem jačanju regionalne saradnje i unapređenju dobrosusjedskih odnosa, a posebno učešću u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa, Centralnoevropske inicijative (CEI), Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), Bledskog foruma i drugih. Naglasio je da Bosna i Hercegovina veliku pozornost daje političkom dijalogu sa Evropskom unijom i da je privržena principima, vrijednostima i ciljevima na kojima se zasniva EU. 

Ministri su istaknuli da se dvije države međusobno podržavaju kad je riječ o kandidaturi u međunarodnim organizacijama i rješavanju bilateralnih otvorenih pitanja, a razgovarano je i o situaciji u regiji i svijetu.

Ministar Crnadak će 12. aprila u Ljubljani sudjelovati u radu „Kreativnog foruma Ljubljana“, koji će biti održan u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije i Unije za Mediteran.