Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.3.2016 15:46
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravio u radnoj posjeti Republici Kipar

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravio je 7. marta 2016. godine u radnoj posjeti Republici Kipar i tom prilikom se u Nikoziji sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Kipar Ioannisom Kasoulidesom i zamjenikom predsjedavajućeg Stalnog komiteta za vanjske i evropske poslove Predstavničkog doma (Parlamenta Republike Kipar) Prodromosom Prodromouom.

Ministar Crnadak je kiparske zvaničnike upoznao sa napredovanjem BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i reformskim kursom Vijeća ministara BiH. Posebno je naglasio opredijeljenost svih nivoa vlasti u BiH za nastavak provođenja neophodnih reformi i značaj nedavne predaje zahtjeva za članstvo BiH u EU. Izrazio je zahvalnost za podršku koju Republika Kipar kao zemlja članica Evropske unije pruža BiH na putu evropskih integracija, te izrazio očekivanje da će podrška biti nastavljena.

Ministar Kasoulides i predstavnik Prodromou su čestitali Bosni i Hercegovini na predaji zahtjeva za članstvo u EU i pozdravili postignuti napredak i opredijeljenost za nastavak reformi, te izrazili podršku Republike Kipar našoj zemlji. Izrazili su spremnost za pružanje pomoći našoj zemlji u vidu razmjene iskustava o procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Kipar su tokom razgovora ocijenjeni kao dobri i prijateljski, uz obostrano izraženu želju za njihovo unapređenje na svim poljima, naročito na ekonomskom planu, te spremnost za razmjenu posjeta dužnosnika i privrednika.

Ministar Crnadak i ministar Kasoulides su nakon sastanka delegaciju dvaju ministarstava vanjskih poslova potpisali Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Kipar. U izjavama nakon ceremonije potpisivanja ministri vanjskih poslova su izrazili zadovoljstvo zbog zaključivanja sporazuma iz oblasti u kojoj i BiH i Kipar imaju veliki potencijal i spremnost za dodatno proširenje ugovorne baze za saradnju.

Potpisani sporazum između ostalog predviđa da BiH i Republika Kipar usvoje odgovarajuće mjere s ciljem promocije i stimuliranja razvoja turizma između dvije zemlje i intenziviranja saradnje zvaničnih turističkih organizacija i drugih organa i organizacija koje se bave turizmom s ciljem povećanja bilateralne ekonomske razmjene.

Tema razgovora ministra Crnatka sa ministrom Kasoulidesom bilo je i pitanje migracija. Razmijenjene su informacije o situaciji u dvjema zemljama i njihovom okruženju, te stavovi,  procjene i prijedlozi za rješenje aktuelne krize.