Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.6.2013 18:03
Potpisana Zajednička izjava o tumačenju i primjeni člana 11. Sporazuma o slobodnom tranzitu kroz teritorij Republike Hrvatske u i iz luke Ploče i kroz teritorij BiH u Neumu, Ugovor o graničnim prelazima i Sporazum o pograničnom prometu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske

Između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske su danas, 19. juna 2013. godine u Briselu potpisana tri sporazuma. Ugovor između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prelazima i Sporazum između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o pograničnom prometu u ime BiH potpisao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda. Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija i prva potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i evropskih poslova dr. Vesna Pusić potpisali su Zajedničku izjavu o tumačenju i primjeni člana 11. Sporazuma o slobodnom tranzitu kroz teritorij Republike Hrvatske u i iz luke Ploče i kroz teritorij BiH u Neumu.

Zajedničkom izjavom omogućava se nesmetan promet roba iz Republike Hrvatske u tranzitu kroz neumski koridor u skladu sa primjenjivom pravnom stečevinom Evropske unije. Istovremeno, pitanje tranzita za robe iz BiH preko luke Ploče rješava se derogacijom pravne stečevine Evropske unije jer se preko luke Ploče tranzituju i proizvodi iz BiH koji nisu u skladu sa standardima Evropske unije.

Derogacijama pravne stečevine Evropske unije Bosna i Hercegovina je formalno zadržala mogućnost da pod povoljnim režimom nastavi koristiti luku Ploče. Luka Ploče za Bosnu i Hercegovine ostaje  strateški značajan, logički i najkraći put za međunarodnu razmjenu roba, istakao je dr. Lagumdžija.

„Ovo je drugi put u historiji Evropske unije da se mijenja pravna stečevina EU kako bi se izašlo u susret jednoj zemlji nečlanici Unije, prvi put za Kaljingradski koridor, a drugi put za našu zemlju, koja na ovaj način ima slobodan pristup luci Ploče u Evropskoj uniji“ naglasio je dr. Lagumdžija.

Ugovorom o graničnim prelazima određeni su granični prelazi na državnoj granici između BiH i Republike Hrvatske za međunarodni cestovni promet putnika i roba koje, u skladu sa zakonodavstvima ugovornih strana podliježu inspekcijskim kontrolama prilikom prevoza preko zajedničke državne granice, granični prelazi za međunarodni cestovni promet putnika i roba, te za promet voća i povrća, koje u skladu sa zakonodavstvima ugovornih strana podliježe kontroli usklađenosti s tržišnim standardima i utvrđivanju zdravstvene ispravnosti prilikom prevoza preko zajedničke državne granice. Također, određeni su i granični prelazi za međunarodni promet putnika i roba i to za cestovni promet, za željeznički promet, kao i stalni granični prelazi za pogranični promet.

Sporazumom o pograničnom prometu uspostavlja se pogranični režim, odnosno sistem pravila kojima se uređuje promet u pograničnom području između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Nakon ceremonije potpisivanja sporazuma uslijedio je trilateralni ministarski sastanak na kojem se razgovoralo o specijalnom tranzitnom režimu preko luke Ploče i predstudiji izvodljivosti za neumski koridor. Delegaciju Bosne i Hercegovine na ministarskom sastanku predvodio je dr. Lagumdžija.

Ponovljena je opredijeljenost Bosne i Hercegovine da se pitanje povezivanja teritorije Republike Hrvatske riješi na zadovoljstvo dviju država, uz  načelo pronalaska najpovoljnijeg rješenja i poštivanja međunarodnog prava.