Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
27.2.2024 17:07
Ministar Konaković otvorio „Školu ekonomske diplomatije“

U suorganizaciji Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske  komore Bosne i Hercegovine, Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u BiH i Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine 27. februara 2024. godine organizovana je peta u nizu „Škola ekonomske diplomatije“.

Današnju „Školu ekonomske diplomatije“ otvorio je ministar Konaković. Tom prilikom Ministar je rekao: „Smatram da je promicanje ekonomske diplomatije ključni alat za jačanje međunarodne trgovine i ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine. Moja predanost vidljiva je kroz kontinuirane napore u uspostavljanju i jačanju bilateralnih i multilateralnih odnosa, kao i kroz sudjelovanje u međunarodnim ekonomskim forumima i pregovorima. Posvećenost ovoj oblasti treba da nas motivira da radimo zajedno kako bismo ostvarili naše zajedničke ciljeve u promicanju ekonomskog prosperiteta naše zemlje.“

Prisutnima su se obratili i predsjednik VTK/STK  BiH Vjekoslav Vuković, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) Marko Kubatija i   šef Odsjeka za obuku Agencije za državnu službu BiH (ADS BiH) Zdravko Kujundžija.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH predavači su bili: sekretar MVP BiH Edin Dilberović, šef Kabineta ministra vanjskih poslova Zlatan Burzić, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za opće poslove Ahmet Halilović, pomoćnica ministra za multilateralne poslove ministarstva vanjskih poslova BiH Aida Hodžić i ambasdaor at large Mirza Pašić.

Tokom rada “Škole ekonomske diplomatije” govoreno je o novim perspektivama i  mogućnostima Bosne i Hercegovine prema EU, savremenoj diplomatiji i njenim globalnim izazovima te pravnim okvirima za strana ulaganja.