Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.2.2024 16:46
Inauguralna sjednica Upravnog odbora za izgradnju mira u Bosni i Hercegovini Korak ka jačanju izgradnje mira i pomirenja u Bosni i Hercegovini

Inauguralna sjednica Upravnog odbora za izgradnju mira za Bosnu i Hercegovinu, kojom su predsjedavali ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini dr. Ingrid Mac Donald, održana je 19. februara 2024. godine u Sarajevu.

Ovaj Odbor će nadgledati i usmjeravati rad aktivnosti Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini kao kamen temeljac partnerstva između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih naroda.

Aktivnosti koje će se provoditi uz podršku Fonda GS UN-a za izgradnju mira u periodu od 2023. do 2027. godine podstaći će pomirenje i čvršće veze u zajednici; raditi na premošćivanju jaza koji prevenira učešće žena u procesima donošenja odluka u Bosni i Hercegovini; osnažiti mlade graditelje mira i koheziju lokalnih zajednica, a sve u partnerstvu sa brojnim institucijama i organizacijama civilnog društva širom zemlje.

Upravni odbor također će podržati ubrzanje i usklađivanje sa opredjeljenjem BiH za ispunjavanje ključnog prioriteta 5, "stvaranje okruženja pogodnog za pomirenje", u okviru 14 prioriteta za pristupanje BiH Europskoj uniji.

"Želim čestitati Bosni i Hercegovini na ovom važnom koraku naprijed, uz podršku Fonda GS UN-a za izgradnju mira. Uz obećanje ulaganja 36 miliona KM do 2026. godine, ova će prilika omogućiti dugoročniji i inkluzivniji pristup izgradnji mira i pomirenju u cijeloj zemlji. Također, želim se iskreno zahvaliti našim partnerima i donatorima na njihovoj nepokolebljivoj podršci.", rekla je rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini

"Ostvarivanje prioriteta za članstvo u Europskoj uniji je ključni vanjskopolitički cilj BiH. Zahvaljujemo Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim partnerima za svu njihovu podršku institucijama BiH. Zajednički rad na izgradnji povjerenja među ljudima u BiH jeste i treba biti ključni interni cilj svih aktera u zemlji", rekao je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

Članovi i članice Upravnog odbora za izgradnju mira trenutno uključuju ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i rezidentnu koordinatoricu Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, ministre, multilateralne predstavnike na visokoj razini, uključujući Delegaciju Europske unije u Bosni i Hercegovini i bilateralne predstavnike.