Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.10.2023 16:21
Ministar Elmedin Konaković učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova u okviru Berlinskog procesa u Tirani

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je danas, 06. oktobra 2023. godine, na poziv ministra za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije Iglija Hasanija, na sastanku ministara vanjskih poslova u okviru Berlinskog procesa u Tirani.

Na sastanku u Tirani razgovaralo se o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, sigurnosti regije, značaju i izazovima regionalne saradnje, evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, postignućima u okviru Berlinskog procesa, instrumentima za ubrzani proces ekonomskog razvoja u kontekstu Novog plana rasta, koji je u maju predstavila Evropska komisija te implementaciji aktivnosti Zajedničkog regionalnog tržišta.

U svom obraćanju ministar Konaković je istaknuo da sastanci poput ovog u Tirani jačaju kolektivnu odlučnost zemalja Zapadnog Balkana da postignu punopravno članstvo u EU. Osvrnuo se potom na 6. Digitalni summit Zapadnog Balkana, koji je ove sedmice održan u Sarajevu te naglasio da je digitalizacija od velike važnosti u današnjem međusobno povezanom svijetu, a poseban značaj ima u promicanju kulturne raznolikosti i inkluzivnosti. Kada je riječ o politici proširenja Evropske unije prema Zapadnom Balkanu u posljednje dvije godine, ministar je ocijenio da se ona odvijala u pozadini dubokih geopolitičkih promjena, ne samo unutar Evrope nego i na globalnoj sceni. Istaknuo je da zajednički nastojimo podržati stabilnost, demokratske vrijednosti i suverenitet u regiji te osigurati sigurnu i prosperitetnu budućnost za sve. Naglasio je težnju građana Zapadnog Balkana za boljim kvalitetom života i političkim okruženjem koje osigurava budućnost bez straha za sutra. Potom je naglasio težnju za implementaciju Zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu, posebno u kontekstu predložene ubrzane integracije EU u jedinstveno tržište. Istaknuo je prednosti Zajedničkog regionalnog tržišta koje dobro funkcionira, unapređuje privrednu saradnju među zemljama Zapadnog Balkana i usklađuje naše privrede sa standardima i praksama EU. “Berlinski proces odigrao je ključnu ulogu u poticanju dijaloga, poboljšanju infrastrukture, jačanju privredne saradnje i rješavanju regionalnih izazova. To pokazuje predanost EU u pružanju podrške Zapadnom Balkanu na našem putu prema evropskim integracijama”, kazao je ministar Konaković. Dodao je da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo pojedinačne prijedloge odluka o ratifikaciji dva sporazuma o mobilnosti te će nastaviti tražiti politički konsenzus oko ratifikacije sporazuma o mobilnosti koji će omogućiti putovanje regijom s ličnim kartama. Ponovio je da BiH prepoznaje važnost regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa te je opredijeljena za aktivno učešće u regionalnim inicijativama i njegovanje konstruktivnog dijaloga sa susjedima u cilju promicanja stabilnosti, ekonomskog rasta i međusobnog razumijevanja u regiji, posebno kroz Berlinski proces.

Berlinski proces je regionalna inicijativa koja je pokrenuta 2014. godine, s ciljem ubrzanja evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, ekonomskog i infrastrukturnog razvoja te unapređenja regionalne saradnje.