Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.10.2023 15:46
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao u Zagrebu na konferenciji „Proširenje EU - Može li BiH biti nova uspješnica?“

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić, kao izaslanik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto učestvovao je 05. oktobra 2023. godine na konferenciji „Proširenje EU - Može li BiH biti nova uspješnica?“ u Zagrebu.

Na panel diskusiji učestvovali su uz zamjenika ministra Brkića, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, zastupnik u Evropskom parlamentu Tomislav Sokol i posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Mate Granić.

U svom obraćanju tokom panel diskusije zamjenik Brkić je istaknuo da je cilj i prioritet vanjske politike Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Ocijenio je da je dobivanje kandidatskog statusa u decembru prošle godine historijski korak u napretku naše zemlje i njenom putu u Evropsku uniju. Naglasio je kako fokus Bosne i Hercegovine ostaje usmjeren na daljnju provedbu 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i ispunjavanje potrebnih uslova na putu prema punopravnom članstvu u EU. S tim u vezi osvrnuo se na učinkovitost rada aktuelnog Vijeća ministara napomenuvši da je trenutni saziv Vijeća ministara u zadnjih devet mjeseci napravio više već prethodni tokom cijelog mandata. Izrazio je očekivanje da će Vijeće Evropske unije do kraja godine donijeti odluku o  otvaranju pristupnih pregovora za Bosnu i Hercegovinu. Ponovio je neupitnu predanost Bosne i Hercegovine za usklađivanje svoje vanjske politike sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije.

Tokom panela zamjenik Brkić osvrnuo se na odnose u regiji te istaknuo da trenutna situacija na jugoistoku Evrope ima neizravan uticaj i na situaciju u Bosni i Hercegovini.  Na kraju izrazio je i zahvalnost Republici Hrvatskoj na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija, posebno kada je riječ o dodjeljivanju statusa kandidata.