Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.9.2023 14:00
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Danske Larsom Løkkeom Rasmussenom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 29. septembra 2023. godine sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Danske Larsom Løkkeom Rasmussenom, koji je boravio u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Nakon što je održan sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Danske, ministri Konaković i Rasmussen obratili su se novinarima.

Ministar Konaković poželio je ministru Rasmussenu toplu dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu, dodavši da je važno da gosti dolaze i posjećuju našu zemlju. „Vrlo nam je važno da slušamo poruke koje govore o drugačijoj politici proširenja u EU, koja je u ovom trenutku vidljiva, jasna i artikulisana. Nažalost, zbog agresije na Ukrajinu, ova priča ima novu fazu, a mi u Bosni i Hercegovini pokušavamo, u komplikovanim političkim okolnostima, iskoristiti momentum i ispuniti što više obaveza iz 14 ključnih prioriteta Evropske komisije, kako bi se u Izvještaju o BiH zabilježio napredak i kako bismo napravili nekoliko novih koraka u približavanju EU. U njoj bi, pod kišobranom sigurnosti i stabilnosti  ova država uspjela pronaći trajni unutrašnji mir i baviti se stvarnim problemima svojih građana“, kazao je ministar Konaković.

Kada je riječ o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Danske, ministar je istakao da se na tom planu još dosta toga može uraditi te da postoje brojni potencijali u području ekonomije, dok je robna razmjena između dvije države u porastu u posljednjih godinu dana. Osvrnuo se i na činjenicu da u Danskoj danas živi oko 23.000 državljana porijeklom iz BiH, koji predstavljaju značajnu sponu u odnosima Bosne i Hercegovine i Danske.

Ministar Konaković je sagovornika upoznao i sa napretkom Bosne i Hercegovine u pogledu evropskih integracija, podsjetivši na brzo formiranje Vijeća ministara BiH, usvajanje pet reformskih zakona, budžeta i programa reformi. Dodao je, međutim, da postoje opravdani strahovi od blokada zbog izjava nekoliko političara iz Republike Srpske, ali i ruskog uticaja u BiH. „Objasnio sam da nam taj ruski uticaj svima pravi probleme, ali da zbog toga ne bi trebali biti kažnjeni svi građani Bosne i Hercegovine koji su većinski za evropske integracije. Tražimo više integracija prije proširenja, tražimo približavanje evropskom tržištu, tražimo olakšice za naše kompanije kako bi izdržale tržišnu utakmicu, kako bismo ljudima u BiH poboljšali uslove života kako bi ostali u našoj zemlji, jer je najveći problem odlazak ljudi iz naše zemlje“, kazao je ministar.

Ministar vanjskih poslova Kraljevine Danske Rasmussen je naglasio da je Danska posvećena stabilnosti Zapadnog Balkana i podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao što podržava Bosnu i Hercegovinu u njenim nastojanjima da postane punopravna članica EU. Čestitao je Bosni i Hercegovini na dobivanju statusa kandidata za članstvo u EU. Naveo je da zabrinjavaju pokušaji ugrožavanja stabilnosti Bosne i Hercegovine te naglasio da treba zajedno raditi protiv takvog destruktivnog ponašanja.

„Mi smo posvećeni tome da stignete do kraja te utrke. Još je posla pred nama, potrebna je ustavna reforma, potrebno je provesti 14 reformskih prioriteta. Pozvao bih sve bh. lidere da se konstruktivno uključe u ovaj proces“, poručio je ministar Rasmussen.