Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
2.10.2023 15:33
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković i rezidentna koordinatorica UN u BiH Ingrid Macdonald domaćini prijema povodom završetka kampanje “12 dana mira”

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald bili su 02. oktobra 2023. godine domaćini prijema povodom završetka kampanje “12 dana mira”.

Tom prilikom ministar Konaković je u svom obraćanju istaknuo da u sklopu partnerstva s Ujedinjenim narodima, Bosna i Hercegovina cijeni UN-ovu Agendu održivog razvoja 2030, čiji je cilj stvaranje mira i prosperiteta za sve ljude u svijetu. Osvrnuo se i na održano 78. zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda na kojem je prošlog mjeseca učestvovao te naglasio kako je u Njujorku imao brojne konstruktivne sastanke vezane uz saradnju na polju mira i napretka, kao i budućih oblika saradnje. Ocijenio je da smo nakon svih tih susreta u BiH ohrabreni da radimo još više, kada je u pitanju napredak i predanost ciljevima koje UN promiče. Poručio je da će BiH nastaviti saradnju sa svim državama članicama UN, s ciljem doprinosa globalnom prosperitetu i stabilnosti. Podsjetio je da Bosna i Hercegovina aktivno radi na direktnom učešću i članstvu u glavnim tijelima Ujedinjenih naroda te izrazio zahvalnost Uredu rezidentnog koordinatora UN-a u BiH na dosadašnjoj saradnji.

 

Rezidentna koordinatorica Macdonald izrazila je zadovoljstvo što UN zajedno s Ministarstvom vanjskih poslova BiH već četvrtu godinu provodi kampanju “12 dana aktivizma za mir”. Podsjetila je na ciljeve kampanje, među kojima su, naglašavanje pozitivnih primjera i pobornika mira diljem BiH, promoviranje na globalnoj razini društvene svijesti i budnosti o kontinuiranoj potrebi izgradnje, održavanja i jačanja mira, poboljšanje partnerstva između privatnog sektora, civilnog društva, pobornika mira, vjerskih organizacija i medija. Izrazila je nadu da će se kampanja uspješno promovisati i na globalnom nivou.

 

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ujedinjeni narodi u Bosni i Hercegovini i ove godine su uspješno sarađivali u okviru kampanje „12 dana mira” koja je simbolično počela 21. septembra, kada se obilježava Međunarodni dan mira, a završava 2. oktobra, na Međunarodni dan nenasilja, kao globalni poziv na svjesnost o važnosti i stalnoj potrebi izgradnje, održavanja i jačanja mira.