Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
28.9.2023 14:06
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Brkić na neformalnom ministarskom sastanku Vijeća za opće poslove u Murciji

Na poziv španskog Ministarstva vanjskih poslova, EU i saradnje, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić boravi u Murciji. Naime, od 27. do 28. septembra u Murciji se održava neformalni ministarski sastanak o općim poslovima i kohezijskoj politici na kojem će se raspravljati o pitanjima kao što su proširenje EU-a i pitanjima koja se odnose na otvorenu stratešku autonomiju i kohezijsku politiku nakon 2027. pod nazivom Kohezija 2.0.

Zamjenik Brkić obratio se Vijeću za opće poslove i upoznao ih s ključnim segmentima evropskog puta Bosne i Hercegovine i napretku u ispunjavanju 14 prioriteta. Nakon sticanja statusa kandidata u decembru prošle godine, Bosna i Hercegovina je napravila značajne iskorake na svom evropskom putu i usvojila zakonska rješenja koji će zacijelo pomoći Bosni i Hercegovini u implementaciji evropskih normi i praksi. Bosna i Hercegovina nastavlja predano raditi i čvrsto vjeruje u pozitivan predstojeći Izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine i skorije odluke o otvaranju službenih pregovora koji će dati novu dimenziju u našim EU integracijskim procesima. 

Na marginama ministarskog sastanka zamjenik Brkić održao je bilateralni sastanak s državnim sekretarom za EU španskog Ministarstva vanjskih poslova, EU i saradnje Pascualom Navarrom. Zamjenik Brkić upoznao je državnog sekretara Navarra o evropskom putu Bosne i Hercegovine i uspostavljenoj dinamici u aktuelnom sazivu Vijeća ministara.







Tokom boravka u Murciji održan je i bilateralni susret s belgijskom ministricom vanjskih i evropskih poslova, vanjske trgovine i federalnih kulturnih institucija Hadjom Lahbib. Zamjenik Brkić upoznao je ministricu Lahbib o evropskim aktivnostima BiH te kako Bosna i Hercegovina očekuje pozitivan Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH krajem oktobra.