Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
20.9.2023 22:06
Ministar Konaković sa ministrima Centralno-europske inicijative

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković  20. septembra 2023. godine, sastao se tokom zasjedanja Generalne skupštine UN i sa ministrima zemalja članica Centralno-europske inicijative (CEI).

Ministar je naglasio nužnost ubrzanja procesa europskih integracija za zemlje Zapadnog Balkana uzimajući u obzir geostrateške promjene u Europi. Naveo je da Bosna i Hercegovina pažljivo prati poruke koje dolaze iz Brisela i zemalja članica EU. Izjavio je da je u BiH  prepoznat  blagi pomak u stavu EU prema dinamici proširenja. Sve države članice CEI EU izjasnile su se kao prijatelji proširenja  i ministar Konaković je pozvao zemlje članice CEI  da utječu na ostale članice EU ističući da je proces proširenja nedvojbeno i  interes EU.
Ministar Konaković ponovio je da BiH u potpunosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i osuđuje rusku agresiju, te je u potpunosti usklađena sa stajalištima, izjavama, inicijativama i odlukama EU kako u Briselu tako i u međunarodnim organizacijama , vezano za rusku agresiju na Ukrajinu.  
Naglasio je da se za Ukrajinu mora tražiti mirno rješenje u okviru međunarodnog prava te da su solidarnost i ujedinjena podrška od temeljne važnosti za cijeli demokratski svijet.