Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
20.9.2023 22:08
Ministar Konaković sa ministrima Američko-jadranske povelje (A5)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, 20. septembra 2023. godine, treći dan zasjedanja Generalne skupštine UN-a sastao se sa ministrima zemalja članica Američko-jadranske povelje (A5).

U svom obraćanju ministar Konaković se osvrnuo na sigurnosne okolnosti sa kojima se svijet trenutno suočava sa uvjerenjem da je ovaj susret istovremeno i potvrda volje i spremnosti regije Zapadnog Balkana da intenzivira daljnju saradnju, reafirmira partnerstvo u duhu poštovanja dobrosusjedskih odnosa i zajedničkih interesa. Svoj stav i nadu o svjetlijoj budućnosti EU i Zapadnog Balkana ministar je ilustrovao citatom Nelsona Mandele „Uvijek se čini nemogućim, dok se ne učini“. Objasnio je to podsjećajući da je regija Zapadnog Balkana u posljednja dva desetljeća postigla značajan napredak iako je imala vrlo mračnu poslijeratnu stvarnost i tada se činilo nemogućim dovesti u savez zemlje Zapadnog Balkana. Sada su Albanija, Hrvatska, Crna Gora i Republika Sjeverna Makedonija članice NATO-a, Hrvatska je članica i NATO saveza i EU. Bosna i Hercegovina je zemlja kandidat za članstvo u EU i na tom putu napreduje, a saradnja BiH sa NATO savezom također umnogome doprinosi stvaranju naprednijeg i mirnog okruženja u regionu. Podsjetio je da se situacija posebno u BiH činila  nemogućom ali nedavno usvojeni reformski zakoni nedvojbeno čine potrebne korake koji BiH približavaju EU. Trenutno je ključno da EU partneri prepoznaju i priznaju tu činjenicu, uvide naš napredak i da budući izvještaji Europske komisije pokrenu BiH prema paketu proširenja. Potrebno nam je razumijevanja i međusobno pomaganje u zajedničkim ali i  pojedinačnim ciljevima koji vode u EU porodicu.

Ruska invazija na Ukrajinu podstakla je EU da shvati stratešku važnost regije Zapadnog Balkana, a Zapadni Balkan je potvrdio punu i nedvosmislenu predanost  perspektivi članstva u EU i poziva na ubrzanje pristupnih procesa. Ovo je savršen zamah i trenutak koji  čelnici EU trebaju iskoristiti za integraciju regije. Zapadni Balkan intenzivira strateški dijalog sa institucijama EU i kako je nedavno na samitu Brdo-Brijuni rečeno da se EU i Zapadni Balkan trebaju što prije pripremiti za proširenje, najkasnije do 2030. godine, možemo učiniti ono što se činilo nemogućim i to  zajedničkim radom na dostizanju europskih standarda, dobrim upravljanjem, funkcionalnom trgovinom, gradeći stabilnost i sigurnost. Bilateralna i multilateralna saradnja moraju biti kontinuirani.
Na kraju je ministar Konaković izrazio nadu i optimizam da će naporan rad i transformacija zabilježiti rezultate koji će BiH i regiju Zapadnog Balkana dovesti do konačnog cilja.