Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
20.9.2023 21:19
Sastanak ministra Konakovića i generalnog sekretara Unije za Mediteran

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković 20. septembra 2023. godine susreo se u Njujorku sa glavnim sekretarom Unije za Mediteran Nasserom Kamelom.

Ministar Konaković je naglasio kako je Unija za Mediteran organizacija za jačanje regionalne saradnje, dijaloga i realizacije konkretnih projekata i inicijativa koje imaju direktni pozitivni učinak na građane, posebno mlade, a time se ispunjavaju strateški ciljevi kao što su stabilnost, razvoj i integracije, što je sve od izuzetnog značaja za Bosnu i Hercegovinu. Naveo je da su klimatske promjene, pandemija Covida-19, agresija Rusije na Ukrajinu i ostali izazovi i rizici s kojima se susrećemo pogoršali postojeće društveno-ekonomske slike između dvije obale Mediterana.  Ministar je izjavio da su voda, energija i sigurnost hrane među ključnim elementima  za razvoj društva i od izuzetnog su značaja i za mediteransku regiju te je zato važnije nego ikada raditi na aktivnostima koje smanjuju jaz između zemalja EU i ostalih zemalja koje su članice Unije za Mediteran.

Ministar Konaković je izjavio da je regionalni forum Unije za Mediteran koji je najavljen za decembar 2023. godine u Barceloni prilika da se analiziraju dosadašnji uspjesi i postave smjernice za rad u narednom periodu.