Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.9.2023 20:59
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa ministrom vanjskih poslova Republike Latvije Krišjānisom Kariņšom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 19. septembra 2023. godine, na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, sa ministrom vanjskih poslova Republike Latvije  Krišjānisom Kariņšom.

Istaknuto je da su Bosna i Hercegovina i Republika Latvija dvije prijateljske zemlje i da imaju dobre političke odnose ali daleko ispod mogućnosti interesa dvije zemlje.

Ministar Konaković je informisao ministra Kariņša o reformskim procesima u BiH i napretku koji je naša zemlja ostvarila u posljednje vrijeme u pogledu ispunjavanja obaveza iz procesa europskih integracija. Zahvalio je Latviji na podršci europskom putu BiH, te izrazio nadu da će u narednom, ključnom periodu za BiH na njenom europskom putu Latvija, ali i ostale zemlje članice EU nastaviti podržavati našu zemlju. Naglasio je da je dobra bilateralna saradnja sa Latvijom značajna za Bosnu i Hercegovinu u smislu strateških vanjskopolitičkih ciljeva BiH.

Ministar je naglasio da je Bosna i Hercegovina posvećena svom europskom putu kao i za daljnje jačanje saradnje u regionu, s ciljem unaprjeđenja političkog dijaloga i regionalne saradnje. Kazao je da BiH, sa ekonomskog stanovišta, zajedno sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana, predstavlja atraktivno tržište sa oko 20 miliona ljudi i da bi članstvo u EU stvorilo pravnu sigurnost u regionu i dalo poticaj za ulaganja i ekonomske aktivnosti u regionu.

Sagovornici su tokom sastanka iskazali interes za intenziviranje bilateralnih kontakata na visokom i najvišem nivou, te za kontinuirano održavanje bilateralnih konsultacija dvaju ministarstava vanjskih poslova.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim pitanjima, kao što su programi obuke i kurseva u Latviji u okviru saradnje sa BiH, podrške u kandidaturama za razne pozicije u međunarodnim organizacijama i tijelima, ekonomska saradnja, te ugovorni odnosi.