Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.9.2023 20:50
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa ministrom turizma Kraljevine Saudijske Arabije Ahmedom Aqeela Al-Khateebom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 19. septembra 2023. godine, na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, sa ministrom turizma i predsjednikom Upravnog odbora Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije Ahmedom Aqeela Al-Khateebom.

Razgovarano je o bilateralnim odnosima dvije prijateljske države, kao i o pitanjima koja su od zajedničkog interesa. Potvrđeno je da Bosna i Hercegovina i Saudijska Arabija imaju vrlo dobre i prijateljske odnose, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu.

Na sastanku je bilo riječi i o liberalizaciji viznog režima između dvije zemlje te je, u tom kontekstu, ministar Konaković pozdravio inicijativu Saudijske Arabije iz augusta 2023. godine za zaključivanje Memoranduma o ukidanju viznog režima za nosioce diplomatskih i službenih pasoša. Ministar Konaković je također pozvao ministra turizma da se pojednostavi proces podnošenja zahtjeva za vizu KSA za građane Bosne i Hercegovine, nosioce običnih pasoša, te da se razmotri mogućnost online podnošenja zahtjeva za izdavanje vize. Ministar turizma Al-Khateeb obećao je da će raditi na tome.

Razmijenjena su i mišljenja o mogućnostima unaprjeđenja ekonomske saradnje, naročito u području turizma, odbrambene industrije, poljoprivrede i prehrambene industrije i dr. Ministar Konaković je pozvao predstavnike saudijskih fondova i privrednike da nastave ulagati u Bosnu i Hercegovinu.

Iskazan je obostrani interes za daljnjim jačanjem ukupne saradnje dvije zemlje intenziviranjem posjeta na najvišem nivou.