Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.9.2023 20:45
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdullahom bin Zayed Al Nahyanom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 19. septembra 2023. godine, na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, sa ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdullahom bin Zayed Al Nahyanom.

Fokus razgovora ministra Konakovića i ministra Al Nahyana bio je na unaprjeđenju sveobuhvatne bilateralne i ekonomske saradnje između BiH i UAE, posebno kada je riječ o privlačenju investitora iz UAE za ulaganja u BiH. Bilateralnu saradnju dvije zemlje ocijenili su izuzetno dobrom, ali i istakli da se dobri odnosi mogu unaprijediti intenziviranjem saradnje u mnogim oblastima, kao što su ekonomija, energetika, prehrambena industrija, izgradnja infrastrukturnih objekata, kulturna razmjena, obrazovanje, turizam.

Obostrano je izražena spremnost za intenziviranje rada na zaključivanju međudržavnih sporazuma u različitim oblastima za koja su pregovaračke i formalno-pravne procedure okončane ili su u procesu usklađivanja.

Ministar Konaković je pozdravio nedavnu odluku UAE o ukidanju viza za građane BiH, a što je najavljeno još u aprilu ove godine nakon posjete ministra vanjskih poslova UAE Abdullaha bin Zayeda Al Nahyana Bosni i Hercegovini. Također je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će Ujedinjeni Arapski Emirati uskoro otvoriti konzulat u Bosni i Hercegovini, ali i nadu da  će UAE u narednom periodu svoje diplomatsko predstavništvo u Bosni i Hercegovini podići na nivo ambasade, što će dodatno učvrstiti naše odnose.

Tokom razgovora, ministar Konaković je upoznao sagovornika sa aktuelnom političkom situacijom u našoj zemlji i reformskim procesima na putu ka EU.