Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.9.2023 19:16
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa ministrom vanjskih poslova, međunarodne trgovine i vjere Republike Argentine Santiagom Cafierom: Građanima BiH više neće trebati vize za Argentinu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 19. septembra 2023. godine, na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, sa ministrom vanjskih poslova, međunarodne trgovine i vjere Republike Argentine Santiagom Cafierom.

Tokom susreta su istaknuti dobri politički odnosi dvije zemlje, bez otvorenih pitanja, te naglašeno prijateljstvo BiH i Argentine unatoč geografskoj udaljenosti.

Naglašena je potreba intenziviranja ekonomske saradnje, budući da je obim trgovinske razmjene u prošlosti bio minimalan.

Argentinska strana informisala je delegaciju BiH da je 5. septembra 2023. godine donesena odluka o ukidanju viza za građane Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je bilo riječi i o značaju razmjene posjeta na svim nivoima u cilju unaprjeđenja bilateralnih odnosa, saradnji BiH i Argentine u međunarodnim organizacijama, posebno u okviru UN-a, te kandidaturi Bosne i Hercegovine za članstvo u Ekonomskom i socijalnom vijeću (ECOSOC) za period 2025.-2027. godine.

Ministar Konaković i ministar Cafier razmijenili su mišljenja i o političko-društvenim prilikama i vanjsko-političkim prioritetima obje zemlje.