Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.9.2023 19:08
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Europske komisije Josepom Borrellom Fontellesom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 19. septembra 2023. godine u New Yorku, na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, sa visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Europske komisije Josepom Borrellom Fontellesom, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, reformskom procesu i ispunjavanju  14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Ministar Konaković je tom prilikom ponovio čvrstu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za nastavak ispunjavanja uslova na putu ka članstvu u EU, te ocijenio da je kandidatski status donio Bosni i Hercegovini značajne pozitivne pomake u ispunjavanju obaveza kroz usvajanje nekoliko važnih zakona koji se odnose na provedbu 14 ključnih prioriteta. Podsjetivši da vanjska politika BiH prati vanjsku i sigurnosnu politiku EU, izrazio je nadu da će EU prepoznati postignuti napredak i razmotriti mogućnost skorog donošenja odluke o otvaranju pristupnih pregovora. Ministar je iskoristio priliku i izrazio zahvalnost Europskoj komisiji na odluci od 30. juna da izdvoji 303 miliona za finansiranje 8 ključnih infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini. Također se zahvalio EU na kontinuiranoj podršci procesu europskih integracija naše zemlje. Ministar je u nastavku upoznao visokog predstavnika Borrella s procesima koji su u toku, a odnose se na usaglašavanje nekoliko zakonskih rješenja važnih za EU put naše zemlje.

Borrell je pozdravio dosadašnje rezultate i napredak koji je BiH postigla na ispunjavanju svojih obaveza iz procesa europskih integracija te ponovio da je EU opredijeljena za perspektivu ulaska BiH u EU. Pozvao je vlasti u našoj zemlji da intenziviraju svoje napore i postignu dodatni napredak u reformskim procesima.